--Notification--

logo

Kategorije


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/bicikel/plugins/catalogue/menu/index.php on line 18

Cenovni razpon

Proizvajalec

Časovni razpon

Na štiri oči z Mojco Koligar

Mojca je organizatorka športno-rekreativnih projektov, sicer pa ljubiteljica gora in teka.
Na štiri oči z Mojco Koligar
Foto: osebni arhiv

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem predsednica ŠD Kekec in Mojca ter članica Kluba gorskih tekačev Papež.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Za gorski in trail tek uporabljam znamko Hoka one one. Prepriča me je z večjim volumnom in mehkobo, ki omogoča naravno gibanje stopala, hkrati pa zagotavlja poživljajoč in stabilen korak. Trenutno uporabljam model Challenger in Speedgoat.

Uporabljaš tekaško uro?
Da, TomTom Multi-Sport Cardio, v namen beleženja kilometrov, višinskih metrov, pulza in gps sledi. Zbrani podatki mi služijo kot dnevnik opravljenih dejavnosti, tako časovno kot lokacijsko. Ne uporabljam pa jo v namen načrtovanja tempa in ritma teka.

Tvoj obred pred tekom?
Če gre za dnevni tek nimam posebnega obreda, le skok v primerna oblačila in obutev. Začnem z nižjo intenzivnostjo, ki jo stopnjujem. Veliko tekov opravim v hribih in gorah, tako začetno hojo postopno prelevim v tekaški korak. Pred tekmovanji pa opravim daljše ogrevanje, saj potrebujem kar nekaj časa, da telo pripravim na visoke obrate.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki
Ob odsotnosti nekaterih naših najboljših gorskih tekačic preteklih let sem se uspela uvrstiti v reprezentanco za EP v gorskem teku na Veliki Planini, kjer sem zasedla 46. mesto ter na SP v gorskem maratonu v Premani, kjer sem bila 19.


Ostali dosežki v letu 2017 (absolutno ženska kategorija):
Novoletni knap trail (37km) - 1. mesto
Rudarski polmaraton (21km)– 1. mesto
Ultra trail Vipava (51km)– 3. mesto
KBK - trail "Kopačnica Blegoš Kopačnica (20km)– 1. mesto
Juriš na Dovško babo (5,9 km)– 1. mesto
Gorski tek na Ratitovec (7,3 km)– 1. mesto
Milanja trail (31km)– 1. mesto
GM40 (42 km) – 4. mesto
11. Gorski tek na Bevkov vrh (6km)– 1. mesto
Trail delle Orchidee (22 km)– 1. mesto
Lussari Trail  (21 km)– - 1. mesto
Vzpon na Široko (4,7 km)– 1. mesto
DP Vzpon na Krvavec (8 km)– 2. mesto
Maraton Pohorje (44km) – 1. mesto
Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst (4km)– 2. mesto

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Tečem in zahajam v hribe že od srednje šole, s tem, da se je dolžina tekov in izletov z leti povečevala in pogostost stopnjevala. V srednji šoli so bili to pretežno teki na stadionu in krajši vzponi na dolenjske hribe. Nisem potrebovala veliko, le nekaj kilometrov in vaj za svojo dušo, da sem sprostila odvečno energijo. S študijem in selitvijo na Gorenjsko pa se je marsikaj spremenilo, obzorja gibanja so se razširila. Spoznavala sem nove športe, od plezanja, padalstva do turnega kolesarjenja. Gibanje je postalo moj dnevni spremljevalec. V začetku sem pretežno tekla v gozdu in po polju ter zahajala v hribe v okolici Kranja.
Tek je bil neke vrste sprostitev in odmik od vsakdanjih težav. Pogosto sem med tekom našla nove rešitve pri obstoječih težavah, problemi so izgubili težo in rodile so se nove ideje.
V zadnjem letu pa sem prešla iz ravninskega teka po asfaltu in makadamu na trail tek v hribih in gorah. V njih sem našla svoj prostor pod soncem, varnost, občutek pripadnosti in svobodo ter se tako vse pogosteje zatekala k njim. Navdihujejo me s svojo mogočnostjo, brezmejnostjo in mirnostjo. Gre za posebno ljubezen in zadovoljstvo, ki jo nudijo. Višje in dalj, ko greš, močnejši so ti občutki. Neke vrste droge in omame, ki jo ponuja sama narava.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Svoboda gibanja v naravi, odkrivanja novih poti in raziskovanja nedotaknjenih kotičkov.

Kaj ti je tek dal?
Tek me je naučil discipline, vztrajnosti, organiziranosti, zaupanja vase in spoštovanja. Približal mi je vrednote, ki mi na dnevni ravni pomagajo, da se lažje soočam s poslovnimi in osebnimi izzivi.

Kako potekajo tvoji treningi?
Pri meni niti ne gre za trening, ampak za dnevno (jutranjo) rutino. Poskušam poslušati svoje telo in slediti navdihu, upoštevajoč vremenske pogoje. Tako se običajno zvečer odločim ali grem naslednji dan na tek v nižje hribe ali kombinacijo teka in hoje v visokogorje. 1-2x na teden pa sem tudi gorskem kolesu.
Kot trening, da postanem boljša in hitrejša pa jemljem tekme, kjer dvignem obrate.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Pretežno tečem sama, ker je tek zame neka vrste meditacija in odklop od vsakdana. Sem pa v zadnjem obdobju opravila tudi nekaj tekov v družbi in spoznala novo dimenzijo teka.

Uživam namreč v spoznavanju ljudi, vzpostavljanju novih vezi, delitvi izkušenj, razmišljanj in pogledov. Hitro ugotoviš kako majhen je svet in koliko imaš somišljenikov, ki določene dogodke in ljudi vidijo zelo podobno.

Gorsko tekaška družba mi je vse bolj všeč: skromna, zabavna, dobrovoljna, željna gibanja v naravi in brez posebnih kompleksov (vsaj večina). Lahko rečem, da je to moj svet, kjer se počutim prijetno, izpopolnjeno in domače.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Težko bi izbrala zgolj nekaj tekov, saj je vsak prinesel svojevrstno doživetje in posebno izkušnjo. Na prav vseh tekmovalnih tekih sem se naučila nekaj novega o sebi in doživljanju teka na visokih obratih.
Imata pa svoje posebno mesto teka, na najvišjem nivoju, to sta Evropsko prvenstvo v gorskem teku na Veliko Planino in svetovno prvenstvo v gorskem maratonu v Premani. Rezultatsko se sicer ni izšlo kot sem upala, je bilo pa samo doživetje toliko bolj izjemno.
Kot najlepši trail tek, ki sem se ga udeležila pa bi izpostavila Maraton Pohorje, kjer sem pretežni del razgibane trase imela občutek, da letim in sem kljub slabi hidraciji uživala v vsakem koraku.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Redno se ukvarjam še z gorskim kolesarstvom in pohodništvom, občasno pa se rada preizkusim tudi v plavanju, plezanju, slacklinu in rolanju.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Hrani posvečam premalo pozornosti, kar se občasno izkaže v energetskem primanjkljaju in slabši regeneraciji. Sem vegetarijanka, ki ima najraje začinjene zelenjavne jedi in žitarice.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V letošnjem letu nisem imela posebnega načrta, niti za dnevne gorske teke niti za udeležbe na prireditvah, izbirala sem po občutku, glede na razpoloženje in trenutni navdih. Kar je na koncu prineslo veliko nepozabnih doživetij, novih prijateljstev in zanimivih izkušenj, a občasno tudi izčrpanost.
V prihodnji sezoni bi želela rezultatsko napredovati tako v gorskem teku kot gorskem maratonu, kar zahteva, da se treninga lotim načrtovano, sistematično in ciljno.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem ljubiteljica gora in gibanja v naravi, raziskovanja nedotaknjenih kotičkov, organizacije športno-rekreativnih projektov ter zagovornica prevzemanja osebne odgovornosti za zdravje in srečo v življenju.
Osebno odgovornost za kvaliteto življenja in zdravja želim približati slehernemu posamezniku. Zavedam se, da kar v življenje vložimo danes, se nam bo vrnilo že kmalu in tudi še čez dvajset, trideset let.
V zadnjih letih sem kot uni. diplomirana organizatorka dela sem svoje bogate delovne izkušnje na področju vodenja športnih projektov in dela z ljudmi pridobivala kot strokovna sodelavka za šport na Športni uniji Slovenije. Po sedmih letih je bil čas za spremembe, tako bom v prihodnosti svoje poslanstvo širila na samostojni poslovni poti v Zgornjesavski dolini.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Polar RCX5 GPS

  Polar RCX5 GPS

  Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)

  Cena: 125,00 EUR
 • SALOMON ADV SKIN 5 SET

  SALOMON ADV SKIN 5 SET

  Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)

  Cena: 95,00 EUR
 • Garmin Forerunner 405

  Garmin Forerunner 405

  Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)

  Cena: 59,00 EUR
 • 5. Istrski maraton

  5. Istrski maraton

  Prodam štartnino za 5. Istrski maraton - 21 km. Kontakt 041 261 475 - Tina

  Cena: Po dogovoru
 • Štartnina za 5.Istrski maraton

  Štartnina za 5.Istrski maraton

  Pozdravljeni,   Prodam štartnino in vse kar pripada zraven za Istrski maraton 2018, 21km.   Cena : 22€   Sladžan 051326073  

  Cena: 22,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • Maj_ex je ocenil +1
  Ne le beljaka, pojejte tudi rumenjak!
 • lujzh je ocenil +1
  BOVEC MARATON
 • inetryconydot je ocenil +1
  Novi copati
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   Polar RCX5 GPS
   Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)
   Cena: 125,00 EUR
  • Prodajam
   SALOMON ADV SKIN 5 SET
   Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)
   Cena: 95,00 EUR
  • Prodajam
   Garmin Forerunner 405
   Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)
   Cena: 59,00 EUR
  Prikaži večplusNova objava
  • Podarjam
   Štartnina za Ljubljanski maraton
   Podarim štartnino za LJ Maraton 21 km in majčko št. M, zaradi poškodbe. Kdor želi na katja.bratasevec@gmail.com
  • Podarjam
   Koroška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  • Podarjam
   Goriška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  Prikaži večplusNova objava
  Prikaži večplusNova objava

  Vroče strani

  Seznam vseh


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih