--Notification--

logo

Kategorije


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/bicikel/plugins/catalogue/menu/index.php on line 18

Cenovni razpon

Proizvajalec

Časovni razpon

2017/08

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Sandra Mastropietro in Sebastian Hallmann

Uvodnik

5 Tekaški turizem
Kot bomo lahko v kratkem brali v slovenskem prevodu knjige vrhunske atletinje Becky Wade o tekaških subkulturah po svetu, tek poganja svet. Najprej pomislimo na to, da žene industrijo športne opreme – in tudi obratno, industrija športne opreme poganja rekreacijo –, a so vplivi na gospodarstvo, torej zaslužek posameznikov in blagodat družbe še precej širši.

Fotolov

8 Soča Outdoor Festival
Že peti Soča Outdoor Festival je letos prvi konec tedna v juliju ob sotočje Tolminke in Soče v treh dneh privabil več kot tisoč tekačev, ki so lahko na enem najlepših in najbolj mokrih prizorišč izbirali med štirimi razdaljami, od najkrajše desetkilometrske pa do 45-kilometrskega teka.

Recenzija

18 Recenzija: Bemu mast 2
Pot do vitkosti in dobrega počutja – s preobratom, bi lahko dopolnili avtorja knjige Gašperja Groma. Certifcirani ftnes trener in prehranski svetovalec je lani pri nas oral ledino s knjigo o prehrani z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščobami (LCHF) ali ketogeni dieti s posrečenim naslovom Bemumast! Zdaj ji dodaja težko pričakovano in logično nadaljevanje: zbirko kuharskih receptov.

Oprema

20 Saucony Ride 9
Saucony iz leta v leto povečuje delež prisotnosti na evropskem trgu tekaške obutve, z vsakim novim modelom pritegne več pozornosti in z vsako novo generacijo poskrbi za inovativno prenovo svojih tradicionalnih modelov.
21 Brooks Cascadia 12
Cascadia je čevelj, kakršnega bi narisal sam, če bi me kdo prosil, da oblikujem trail tekaške copate, seveda ob predpostavki, da bi znal lepo risati. Že dolgo velja za eno zanimivejših izbir med ponudbo trail čevljev na tržišču, ki je letos na voljo v že dvanajsti izvedbi.
22 Salomon Sonic Pro 2
Lanski model Sonic Pro je bil Salomonov prvi čistokrvni cestni model. Namenjen je bil resnim rekreativnim tekačem ali za drugi par, rezerviran za tekmovanja. Njegov naslednik je pionirju podoben, a gre v resnici za popolnoma prenovljen copat.
23 Asics Kayano 24
Na prvi pogled bi rekel, da Kayano v 24. izvedbi ne prinaša večjih sprememb. Nespremenjen podplat to potrjuje, a podrobnejši ogled zgornjega dela vendarle razkriva spremembe, ko copat obujemo, pa ugotovimo, da tokrat spremembe bolj občutimo, kot vidimo.
24 Inov-8 Trailroc 270
Novi Trailroc se po prenovi lahko pohvali z izboljšano stabilnostjo in trpežnejšimi materiali, a ne na račun manjše teže. Specialist za skalnate terene bo na voljo v dveh različicah. Model 270 je namenjen brezkompromisnim tekmovalcem.
25 Adidas Supernova ST
Sequence 9, priljubljeni Adidasov model srednjega cenovnega razreda za pronatorje se poslavlja in nadomešča ga model z oznako ST – kot stability. A ne gre le za spremembo imena. Supernova ST je povsem drugačen copat.
26 Inov-8 Race Elite Vest
Inov-8 je sinonim za minimalistično trail opremo in sloves opravičuje tudi z elitnim tekaškim telovnikom, ki sprejema do tri litre tekočine. Na voljo je samostojno ali v kompletu z dvema pollitrskima plastenkama.
28 Garmin Forerunner 935
Najnovejša Garminova naprava za triatlonce je več kot zgolj ura. Pa saj to je vendar tisto, kar od nje vsi tudi pričakujemo, boste dejali. A lepo je to, da je lahko tudi zgolj ura. Kot modni dodatek čistih in enostavnih oblik vas na zapestju ne bo sramotila niti v najbolj, recimo temu, uradnih situacijah. Ravno nasprotno, Garmin 935 je eleganten kos športnega nakita, ki kljub minimalističnemu dizajnu z velikim zaslonom pogumno sporoča, da je pripravljena na avanturo – tako kot tudi njen lastnik.

Pred izidom

30 3500 milj dolgo popotovanje skozi tekaške kulture sveta.
Američanka Becky Wade je po diplomi s pomočjo štipendije sklada Watson leto življenja preživela med tekači po vsem svetu. Pričakovala je, da je tek povsod po svetu enak, a se je pošteno zmotila. Izkušnje, prepričanja in navade rekreativcev ter profesionalcev je zbrala v knjigi Run The World, ki bo v slovenskem prevodu Jureta Capudra z naslovom Tek poganja svet izšla pri založbi Aktivni mediji.

Intervju

34 Marjan Zupančič: Jekleni so nekaj posebnega
Naš tokratni sotekač, Marjan Zupančič, je v poletnih mesecih aktiven na daljših gorskih preizkušnjah, velikokrat pa sede tudi na kolo. Ali bo na startu letošnjega Triatlona jeklenih v Bohinju, se v času intervjuja še ni odločil, brez dvoma pa je prav na tej preizkušnji pustil globoko sled. Bolje, da ga ne srečate, ko je v službi, saj kot pravosodni policist dela v zaporu na Povšetovi v Ljubljani.

Zdravje

40 Morje na domačem krožniku
V prejšnji številki revije Tekac.si smo pisali o rastlinskih beljakovinah in na vrhuncu poletja in morskih dopustov ostajamo pri beljakovinski hrani. Posvetili se bomo morskim ribam in drugi morski hrani, ki ima poleg tega, da je odličen vir kakovostnih beljakovin, tudi svoje hranilne posebnosti.
46 Morska hrana - recept Lignji z ajdovo kašo
47 Morska hrana - recept Pečen losos
58 Pilates: koristna in zabavna telovadba
Pogosto pravimo, da je tek preprost šport in da zanj potrebujemo le tekaške copate in oblačila. Res je tek naravna oblika gibanja, a zaradi sedentarnega načina življenja in obremenitev, ki jih prinaša 21. stoletje, moramo telo na tek pripraviti. Za zmanjšanje tveganja poškodb moramo tako v proces vadbe vključiti tudi podporne preventivne vaje za moč, stabilizacijo in gibljivost. In vse to združuje pilates.

Na 4 oči

54 Simona Markovič
Tekačica, bodoča pedagoginja, improvizatorica in vrtnarka iz Kranja obiskuje zadnji letnik na Fakulteti za šport in piše magisterij, ob tem pa vodi tekaško skupino v okviru priprav na Ljubljanski maraton. Veseli jo tudi delo z otroki, ki jo z neposrednostjo in nezahtevnostjo spravijo v dobro voljo, tako da vodi tudi animacije in delavnice za najmlajše. S tekom se je začela ukvarjati v osnovni šoli, ko jo je oče navdušil nad občinskimi šolskimi tekmovanji. Tek je trenirala do konca srednje šole, potem pa je do začetka študija igrala košarko za Košarkarski klub Mavrica.
56 Blaž Strožer
V mladosti je treniral tek pri AK Kladivar Celje, danes pa vodi funkcionalno vadbo in kondicijske treninge ter priprave na Ljubljanski maraton. Opaža, da se je tek kot rekreativni šport po prvem valu navdušenja ustalil, obenem pa porast trail tekačev, in všeč mu je, da se ljudje vračajo v naravo. Meni, da smo nagnjeni k pretiravanju, ki pa je tudi zaradi slabe tehnike v mnogih primerih recept za poškodbo. Najraje dela z začetniki vseh starostnih skupin. Pogosto so to ljudje, ki tek sovražijo in se postopoma spremenijo v tekaške navdušence ter postanejo suvereni tekači.

Izziv

16 10 nasvetov za nakup tekaške ure
Vprašajte katerega koli polnokrvnega tekača in zatrdil vam bo, da prave rekreacije ni brez kakovostne ure. Veliko sreče želimo, če ga boste skušali prepričati, da ure ne potrebuje in da večino funkcionalnosti ponuja vsak pametni telefon z aplikacijo, kot sta Strava ali Runkeeper. Ne bo šlo. Nerodni telefoni, ki bingljajo ob pasu ali se drgnejo ob nadlahet, niso dorasli praktičnosti podatkov, ki so v realnem času na voljo ob pogledu na zapestje. Da zanesljivosti in natančnosti meritev sodobnih tekaških ur niti ne omenjamo. Da boste izbrali pravo, si zastavite deset vprašanj.
48 S tujimi frontrunnerji na Teku štirih mostov
Tekači radi združujemo tek s potovanji in raziskovanjem novih krajev. Poletni meseci so za to kot nalašč in na povabilo slovenske skupine Asics Frontrunners so letos na obisk prišli njihovi kolegi iz Velike Britanije, Nemčije in Avstrije. Ogledali so si Škofo Loko z okolico in se zvečer udeležili Teka štirih mostov. Z njihovim obiskom je postalo to tekmovanje še bolj mednarodno in razburljivo.
62 Nosite različne copate in preprečite poškodbe
Verjetno ste že večkrat slišali, da je dobro izmenično nositi vsaj dva para tekaških copatov. To sem svojim varovancem in naključnim mimoidočim že neštetokrat svetoval tudi sam. Ne samo zato, ker sem tudi pri sebi čutil pozitivne vplive redne menjave obutve, ampak tudi zato, ker tako pravi znanost. Če imate le ene tekaške copate, boste po zadnjem odstavku gotovo hitro zavili v najbližjo trgovino.
66 Mit: Brez bolečine ni napredka
Kljub zavedanju, da vadba na mrtvo ne vodi nikamor, še vedno mnogi trenirajo po tem sistemu, pogosto misleč, da imajo vse pod nadzorom in da je to prava pot do končnega cilja – ne nujno najlažja, a najhitrejša. A tako, kot je pomemben pravilno izbran cilj, je pomembna tudi ustrezno začrtana pot. Seveda je pot do uspeha v vrhunskem športu pogosto boleča, vendar nismo vsi vrhunski športniki in ne merimo na zlato olimpijsko medaljo.
70 Trening plan - Odtecite najhitrejšo petko
Že res, da za najbolj zagrizene tekače tudi poletni vročinski val in temperature nad trideset stopinj Celzija niso izgovor, da ne bi zavezali tekaških copat. Poleti tek seveda ni nemogoča misija! Zgodnja jutra in pozni večeri še vedno omogočajo vzdrževanje tekaške kondicije, a je tedenska kilometrina v tem za večino ljudi prehodnem obdobju vseeno manjša. Redni tekači ste za bazo poskrbeli v prvi polovici leta, zato je september primerno obdobje za vašo najhitrejšo petko.

Reportaža

74 Ultra Skymarathon Madeira - V višave nad Atlantikom
Po lanskem ognjenem ultramaratonu Transvulcania na La Palmi sva se z Luko odločila, da letos ponoviva kaj podobno norega. Zaradi atraktivnih prizorišč tekov iz serije SkyRunning je bila odločitev hitra. Mislim, da se noge po La Palmi še niso čisto spočile, ko sva že imela v glavi sosednji, malce bolj oddaljeni otok v Atlantskem oceanu.
78 Ultra Skymarathon Madeira - Ultratekaška harmonija
Velika tekaška avantura se začne že nekaj dni pred tekmo, vendar vse skupaj ponavadi doseže vrhunec večer prej, ko je vedno težko zaspati. Noč je bila kot vedno prekratka in vstajanje ob štirih zjutraj je zame eden manj ljubih delov pri takšnih tekaških dogodkih.

Kolumna

32 Tekaške romance in ljubezni
Na terenu, na tekaških poteh, stezah in prireditvah kar vre od romantične energije, na trenutke celo erotične spogledljivosti.
82 V lovu za idealno plastenko
Na kaki masovki sem se marsikaterega tekača, ki je imel okoli pasu nameščen pravi arzenal steklenic in vrečk z geli, kar ustrašil … Zdel se mi je kot hi-tec revolveraš iz divjezahodnih časov.

Nazaj v prihodnost

84 Rosa Mota: Prežeči tiger, skriti zmaj
Portugalska maratonka Rosa Mota je svoje uspehe pogumno nizala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v pionirskih časih ženskega maratona tekaške proge preplavilo kup uspešnih tekačic. Joan Benoit je zmagala na prvem olimpijskem maratonu za ženske, Grete Waitz je stopila na najvišjo stopničko na prvem ženskem maratonu na svetovnem prvenstvu … Drobna Portugalka si je morala tako močno prizadevati za to, da si je izbojevala svoj prostor pod žarometom prvakinj.

naro�i revijo
naro�i revijo

Tekaški turizem - revija Tekac.si 08-09

Kot bomo lahko v kratkem brali v slovenskem prevodu knjige vrhunske atletinje Becky Wade o tekaških subkulturah po svetu, tek poganja svet. Najprej pomislimo na to, da žene industrijo športne opreme – in tudi obratno, industrija športne opreme poganja rekreacijo –, a so vplivi na gospodarstvo, torej zaslužek posameznikov in blagodat družbe še precej širši. Kdor koli se je kdaj udeležil večje rekreativne prireditve v tujini, ve, da sta rekreacija in turizem tesno povezana. Slovenski turizem se je že prebudil na področju kolesarskega turizma – malo dlje traja, da pozitivne vidike tovrstnega turizma prepozna birokratski aparat –, ki velja za enega najdobičkonosnejših segmentov v tej panogi. Ne moremo pa se znebiti občutka, da po drugi strani na področju teka razmišljamo preveč lokalno. Na večini tekaških prireditev so tujci, če izvzamemo tiste iz sosednjih držav, prej izjema kot pravilo.

Temelji, ki omogočajo naraven razvoj, recimo mu tekaškega turizma, so dobri: prireditev je morda še preveč, Slovenija je turistično dobro razvita, domača tekaška skupnost je živahna. Za nadgradnjo pa je seveda treba garati, sodelovati in vlagati. Organizator Teka štirih mostov v Škofji Loki je tako povabil na tek vplivne tuje tekače iz skupine Asics Frontrunner, ki imajo široko mrežo sledilcev, torej potencialnih obiskovalcev enega najstarejših slovenskih mest s prekrasno srednjeveško tekaško kuliso. Obenem je organizator s tem poskrbel še za dostojno konkurenco, ki omogoča napredek slovenskih atletov in prireditev bolje izpostavi tudi po tekmovalni plati. Seveda takšna prireditev ni več vaški tek za prve na vasi, ampak resna tekma, kar pa bi moralo biti v interesu vseh, ki težijo k napredku.

Oglaševanje v medijih in preko vplivnih posameznikov je nujno, ni pa dovolj. Veliki velemestni maratoni z dolgo tradicijo vabijo k udeležbi skorajda sami po sebi, manj opazni prireditelji pa morajo prepričati z inovativnimi prijemi. Tekači pričakujejo prilagojene storitve in iz tujine so znani primeri dobro oglaševanih ugodnejših namestitvenih paketov za tekače in njihove družine. Nekateri ponujajo brezplačno startnino za tekače, ki prespijo v izbranih hotelih. Na tak način je mogoče turistično sezono podaljšati še za kakšen teden, obenem pa je realno pričakovati, da se bodo zadovoljni turistični tekači vrnili in da bodo destinacijo brezplačno oglaševali po principu od ust do ust.

Nič ni narobe s simpatičnimi teki, na katerih se zbere bolj ali manj lokalna tekaška srenja, toda marsikatero od rastočih prireditev bi vseeno veljalo izkoristiti precej bolje. Seveda to ni delo za enega človeka ali skupino dobrih fantov in deklet, ki jih žene zanesenjaštvo. Zahteva sodelovanje med organizatorjem in turističnim gospodarstvom. Več ko vložimo truda, bolj ko smo pri tem pametni – vadbo je treba načrtovati – in bolj ko se spodbujamo, hitreje tečemo in bolj smo uspešni.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Polar RCX5 GPS

  Polar RCX5 GPS

  Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)

  Cena: 125,00 EUR
 • SALOMON ADV SKIN 5 SET

  SALOMON ADV SKIN 5 SET

  Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)

  Cena: 95,00 EUR
 • Garmin Forerunner 405

  Garmin Forerunner 405

  Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)

  Cena: 59,00 EUR
 • 5. Istrski maraton

  5. Istrski maraton

  Prodam štartnino za 5. Istrski maraton - 21 km. Kontakt 041 261 475 - Tina

  Cena: Po dogovoru
 • Štartnina za 5.Istrski maraton

  Štartnina za 5.Istrski maraton

  Pozdravljeni,   Prodam štartnino in vse kar pripada zraven za Istrski maraton 2018, 21km.   Cena : 22€   Sladžan 051326073  

  Cena: 22,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Polar RCX5 GPS
  Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)
  Cena: 125,00 EUR
 • Prodajam
  SALOMON ADV SKIN 5 SET
  Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)
  Cena: 95,00 EUR
 • Prodajam
  Garmin Forerunner 405
  Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)
  Cena: 59,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Štartnina za Ljubljanski maraton
  Podarim štartnino za LJ Maraton 21 km in majčko št. M, zaradi poškodbe. Kdor želi na katja.bratasevec@gmail.com
 • Podarjam
  Koroška
  zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
 • Podarjam
  Goriška
  zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
Prikaži večplusNova objava
Prikaži večplusNova objava

Vroče strani

Seznam vseh


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih