--Notification--

logo

Kategorije


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/bicikel/plugins/catalogue/menu/index.php on line 18

Cenovni razpon

Proizvajalec

Časovni razpon

2017/10

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Ana Čufer

Uvodnik

5 Gibanje za vsakogar

Fotolov

8 Salomon Skyline Scotland
V francoskem gorskem letoviškem mestecu Talloires so se po vzoru najbolj znanega tovrstnega tekmovanja Dolomitenmann že sedmič zaporedoma zbrale štiričlanske štafete različnih športnikov na prostem. A namesto kajakašev so se tokrat trail tekačem, padalcem in gorskim kolesarjem prvič pridružili plavalci.

UTMB

26 Športni duh živi v Alpah
Na glavnem trgu v Chamonixu je prvi septembrski dan ob šestih popoldne med več kot 2.500 prekaljenimi tekačicami in tekači stalo tudi pet Slovencev. Pred njimi je bila ena najtežjih misij v njihovem življenju. Za pot okoli masiva Mont Blanc, ki jo običajni planinci prehodijo v osmih do desetih dneh, najhitrejši ultramaratonski rekorderji pa pretečejo v približno dvajsetih urah, so imeli manj kot 48 ur časa. Neizprosna statistika ne vliva optimizma: cilj sta v zadnjih štirih letih, ko so bile razmere na progi relativno ugodne, videli le dve tretjini udeležencev. Tokrat se je vedelo, da bo na lepi progi v osrčju Alp grdo. Naj vas ne zavede sončna fotografja, ki so jo posneli na vzporedni dirki TDS. Najdaljšo preizkušnjo so poleg drseče podlage zaznamovali dež, veter, megla in celo sneg.

Recenzija

30 Predanost: Ni veličine brez bolečine
»Kakšen talent!« nemalokrat navdušeno vzkliknemo, kadar denimo kak športnik ciljno črto prečka v izjemnem času ali ko se glasbeni virtuoz brez napake sprehodi skozi zahtevno Mozartovo skladbo. »Kako neverjetno pameten je!« občudujemo učenca, ki zablesti na zahtevnem izpitu. Pa imamo pred sabo res talentiranega posameznika ali se za spretnimi rokami pianista, za neverjetnimi rezultati športnika in za navidezno inteligenco mladostnika ne skriva nič drugega kot ure in ure trdega in predanega dela?

Intervju

38 Domen Hafner: Verjamem, da je Tokio realen cilj
Še pred meseci je bil Domen Hafner član večje skupine tekačev pod vodstvom Romana Kejžarja, najuspešnejšega slovenskega maratonca vseh časov. A poleti je Urban Jereb prekinil s tekom, prav tako ni jasno, kako se bo o nadaljnji maratonski karieri odločila Sonja Roman. Domen je spomladi postal državni prvak v polmaratonu, konec meseca bo poskušal ta naslov nadgraditi z nazivom najboljšega v maratonu.
46 Ana Čufer: Gorski tek je kung fu teka
Študentka geografje na Filozofski fakulteti v Ljubljani je v začetku septembra postavila nov ženski rekord teka iz Krme na Triglav ter nazaj. Za vzpon in sestop je 21-letnica potrebovala tri ure in trinajst minut, kar je slabe pol ure hitreje od prejšnjega rekorda. Ana Čufer iz Dobravelj je lani zmagala v slovenskem pokalu v gorskih tekih. Letos je v Čilu nastopila na Wings for life. Na nedavnem teku v italijanski Collini je postavila drugi najboljši čas v zgodovini tekmovanja v tekaškem spustu, ki ga ima najraje.

Zdravje

52 Mleko: napitek prvakov
Ljudje smo edini sesalci, ki mleko pijemo tudi v odraslem obdobju. Tako je verjetno že od udomačitve živali pred približno 10.000 leti. Zgodovinske najdbe pričajo o uporabi mleka pri starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Hipokrat je 400 let pred našim štetjem mleko priporočal kot zdravo hrano in zdravilo. Uživanje živalskega mleka, predvsem kravjega, je na Zahodu postalo del prehranjevalne tradicije, a je zadnje čase to vprašanje postalo redna tema senzacije željnih medijev in teorij zarot. Je torej uživanje mleka in mlečnih izdelkov zdravo? Raziskovalci v novejših raziskavah potrjujejo, da je skepticizem odveč.
54 Tmešajte si tekaški smuthi
Tina Zdjelar, ustanoviteljica Smootha ter ljubiteljica mešanic sveže in ekološko pridelane hrane, je s trenerji projekta Priprave Blažem Strožerjem, Kristianom Grünfeldom in Miho Žargijem pred Ljubljanskim maratonom pripravila tri smutije iz izdelkov Ego Quark za regeneracijo, povrnitev energije in izboljšanje vzdržljivosti.

Na 4 oči

14 Igor Jurič: Rad bi pretekel pet svetovnih maratonov in Tokio
Novinarju RTV Slovenija je tek blizu v praktičnem in teoretičnem smislu. Strastni maratonec teče že 34 let, prevedel pa je tudi tekaški priročnik Velika knjiga o teku. Tek mu predstavlja prav posebno »terapijo«, pri kateri lahko povsem odklopi možgane.
56 Anja Markovič: Tek je meditacija in sprostitev
Novinarka Anja Markovič najraje teče v naravi in sama, saj je tek zanjo neke vrste meditacija. Ni pa to njena edina športna dejavnost, saj pravi, da je zelo aktivna in jo le ena vrsta rekreacije začne kmalu dolgočasiti.

Izziv

16 10 nasvetov za tekaški randi
Kako ste si vedno predstavljali idealni zmenek? Romantična večerja v dvoje, obisk kina ali kava, kremšnita in sprehod ob jezeru? Če ste tekač ali tekačica, vam slej ko prej ne uide pravi tekaški randi. Ja, prav berete: čeprav je marsikatero dekle groza, kako naj ob znoju in globokem dihanju še ohrani svoje dostojanstvo, in marsikaterega možakarja strah, kako bo lahko ob tekanju izvajal še sproščen klepet, je ravno tekaški zmenek odličen način za navezovanje stikov in spoznavanje.
58 Frekvence ne določate sami. Frekvenca izbere vas!
Skoraj vsaka raziskava s področja biomehanike in fziologije teka vključuje tudi meritve frekvence ali dolžine koraka. A kljub temu se še vedno poraja vprašanje o optimalnih vrednostih teh elementov, ki jih kot enega najpomembnejših dejavnikov v dinamiki teka merijo tudi naprednejše športne ure.
62 Mit - Največ dva maratona letno
Vrhunski maratonci včasih potarnajo, da po prvem maratonu v sezoni niso imeli dovolj časa za kakovostno pripravo na drugega v isti sezoni. Belgijec Stefaan Engels pa jih je v enem letu pretekel 365, vsak dan enega za zajtrk ali za kosilo. Kaj je torej prava mera? Odgovor je odvisen predvsem od ciljev na posameznih maratonih.
66 Trening plan -Počitek brez slabe vesti
Pridejo obdobja, ko si tekaške copate zavežemo s precej manjšo vnemo ali celo s težavo. In mnoge tekače ob tem peče vest, češ da bodo s počitkom izgubili vso prigarano kondicijo.

Oprema

71 Oblačila Pro Touch
Na višku maratonske mrzlice zahteva jesen oblačila za različne razmere. Intersportova znamka Pro Touch ima kakovosten, a cenovno ugoden odgovor. Tehnologija Dry Plus Eco poskrbi za hitro odvajanje vlage, dobro opazni odsevni elementi pa za vidnost v krajših in oblačnih dneh.
72 Asics RoadHawk FF
Cestni sokol je najnovejši član Asicsove številne družine, ki nabor legendarnih klasičnih modelov širi z linijami novih, precej bolj minimalističnih copat. Med njimi je tudi RoadHawk, novo orožje za hitre teke.
73 Brooks Asteria
Prvič slišite? Brez skrbi, to ne pomeni, da ste tekaški analfabet! Brooks Asteria je popolna novost, ki nadomešča upokojenega ST Racerja, ki je skozi pet generacij ustvaril uspešno zgodbo. Asteria stopa v velike čevlje.
74 Saucony Guide 10
Popolnoma nova zasnova srednjega in zunanjega podplata devete generacije modela Guide je naznanila spremembe tudi pri preostalih Sauconyjevih modelih. Jubilejna deseta generacija pa obeta še novosti v zgornjem delu.
75 Saucony Peregrine 7
Peregrine je med trail tekači zelo priljubljen, zato ni presenetljivo, da je novageneracija deležna le manjših izboljšav in lepotnih sprememb, tako da med tekom še vedno postreže s klasičnim »Saucony občutkom«.
76 Salomon Sense Escape
Mlajši brat modela Sense Ride prinaša v Salomonove copate za trail tek novisrednji podplat s tehnologijo Vibe. Linija Sense je namenjena teku po mešanih terenih, a že ob prvem pogledu je jasno, da ima Escape raje naravne podlage.
77 Adidas Kanadia TR7 GTX
Blato, luže, mokro listje in trava. Razmere, v katerih marsikdo obupa ali pa si jih ne želi niti izkusiti. A zakaj bi se tega bali, so dejali pri Adidasu in sedmo verzijo Kanadie pripravili v različici Gore-Tex.
78 Inov-8 ROCLITE 325 GTX
Običajno številka ob imenu Roclite predstavlja težo, a v primeru tokratnegamodela ni tako. Roclite 325 je pravzaprav nad gležnje povišan model 305, ki mu je dodana membrana Gore-Tex.
79 Garmin Running Dynamics Pod
Kupili ste novega Garmin Forerunnerja z optičnim merilnikom srčnega utripa na zapestju in zamislili ste si, da bi radi spremljali tudi vse parametre o dinamiki teka. Ni problema, pametni prsni senzor srčnega utripa HRM-Tri lahko priskrbi tudi te podatke. Čakajte, ali torej potrebujem dva merilnika srčnega utripa? Ne, lahko si omislite simpatično Garminovo minaturo – Running Dynamics Pod.
80 Suunto Spartan Trainer Wrist HR
Za dobro športno uro ni treba več odšteti celega premoženja. Seveda tudi slabih tristo evrov, kolikor stane Spartan Trainer, ni ravno drobiž. A mali špartanec ponuja malo morje uporabnih funkcij, ki bodo k spremljanju aktivnosti zagotovo spodbudile tudi tiste, ki so se jim športne ure zdele nepotrebna navlaka. Menim, da bi ga za urjenje svojih vojščakov uporabljali celo – Špartanci.
82 Huawei Watch 2 Sport
Ali je možno prepričati zapriseženega uporabnika »jabolčnih« izdelkov in specializiranih športnih ur v uporabo pametne ure, ki jo napaja Android? Tokrat smo to predpostavko preverjali na tekaškem testu s pametno uro tehnološkega giganta Huawei.

Zgodovina teka

84 Nova Zelandija
Kadar si nadenemo tekaške copate, bi se morali zavedati, da ima rekreativni tek svoj izvor. Vse skupaj se je začelo v enem mestu in pri enem človeku. Korenine svetovnega razmaha rekreativnega teka segajo v Auckland in k slavnemu trenerju Arthurju Lydiardu.

Kolumna

28 Nebesno znamenje: tekač
Ker je tekač kardinalni znak, kar pomeni, da ne čaka na druge, da prevzamejo pobudo, si bo sam vzel prosto urico in šel teč ter v celoti izkoristil značilni lastnosti prag.
90 Dragići (Kokoškovi, Dončići, Rogliči …) in mi
Vsakdo od nas lahko pri vsakršni dejavnosti z nekaj domišljije izbrska kakšen nauk iz veličastnih in nedosegljivih športnih uspehov. Denimo, da vse, kar želiš doseči, temelji na delu in znanju.

Nazaj v prihodnost

92 Ron Clarke
Avstralski tekač Ron Clarke resda nikoli v svoji karieri ni imel te časti, da bi si po tekmi okoli vratu obesil zlato kolajno, je pa njegovih 17 svetovnih rekordov – med drugim na dva, tri, pet in deset kilometrov –, skupaj s številnimi nagradami, priznanji in sproščenim odnosom do teka, kot se za njegovo rodno celino že skoraj spodobi, zagotovo vrednih veliko več kot zlato. »Uživaj v teku. Če ni zabavno, ni vredno tvojega truda,« je bil prepričan avstralski srednjeprogaš.
naro�i revijo
naro�i revijo

Gibanje za vsakogar - revija Tekac.si 10-11

Poimenovanje gorski tek se mi že od nekdaj zdi nekoliko neposrečeno, za široke tekaške množice morda atraktivno, a po drugi strani odbijajoče. Teči v gore? To je vendar težko in še nevarno! Resnici na ljubo je tek v gorah res težak. Lahko tudi nevaren, odvisno od pripravljenosti in izkušenj. Za Ano Čufer je teči na Triglav in nazaj lažje kot za večino isto pot prepešačiti v lagodnem tempu. In ob tem rekorderka v vzponu in spustu s Triglava (vsega skupaj manj kot tri ure in četrt!) teče elegantno, bolj kot večina po asfaltu. Teze, da je gorski tek težak in nevaren šport, si seveda nisem izmislil jaz, ampak je tak odziv okolice, tudi tekačev, in ne le cestnih, ki sploh ne zapustijo urejenih poti, ampak tudi tistih, ki tečejo po gozdnih in travniških stezicah – trailih. Zato mi je precej bolj všeč izraz trail tek, po slovensko neposrečeno tek v naravi, bolj za šalo kot zares pa stezičarjenje. In to v resnici počnemo skoraj vsi.

Tek v pristnem stiku z naravo je bolj sproščujoč in trail prireditve potekajo v prijaznejšem, manj tekmovalnem vzdušju, zato se morda preveč ukvarjamo z ekstremnimi tekmovanji in vrhunskimi dosežki. Morda se cinikom zdi, da se pristna sproščenost tudi med trail tekači izgublja v želji po višje in dlje, ki le zamenjuje željo po hitreje v tistih tekaških disciplinah, v katerih o rezultatu ne odloča toliko konfiguracija terena. A cinizem je odveč. Ljudje pač težimo k boljšemu, in vsaj dokler bodo zaslužki vrhunskih trail tekačev nizki, bo kljub tej želji ostajalo sproščeno tudi dogajanje na tako pomembni tekmi, kot je neuradno svetovno prvenstvo v trail teku Ultra Trail du Mont Blanc. Morda bi bile visoke denarne nagrade ali celo visoki zneski klubskih pogodb, kot na primer v kolesarstvu in ekipnih športih, dobre za razvoj športa v smislu doseganja boljših časov, daljših razdalj in višjih gora, a bi s tem šport tudi marsikaj izgubil. Za trail tek si navsezadnje želimo, da bi ostal sproščujoča oblika gibanja stran od prometa, gneče in vsakodnevnih opravil. Gibanje za vsakogar.

Tek v naravi ni gorski tek, ki je pravzaprav atletska disciplina v okviru Svetovne zveze za gorske teke pod okriljem Mednarodne atletske zveze. Tek v naravi oziroma trail tek se zgodi takoj, ko zapustimo urejene poti in se podamo na stezice v najbližjem gozdu.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Polar RCX5 GPS

  Polar RCX5 GPS

  Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)

  Cena: 125,00 EUR
 • SALOMON ADV SKIN 5 SET

  SALOMON ADV SKIN 5 SET

  Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)

  Cena: 95,00 EUR
 • Garmin Forerunner 405

  Garmin Forerunner 405

  Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)

  Cena: 59,00 EUR
 • 5. Istrski maraton

  5. Istrski maraton

  Prodam štartnino za 5. Istrski maraton - 21 km. Kontakt 041 261 475 - Tina

  Cena: Po dogovoru
 • Štartnina za 5.Istrski maraton

  Štartnina za 5.Istrski maraton

  Pozdravljeni,   Prodam štartnino in vse kar pripada zraven za Istrski maraton 2018, 21km.   Cena : 22€   Sladžan 051326073  

  Cena: 22,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • Maj_ex je ocenil +1
  Ne le beljaka, pojejte tudi rumenjak!
 • lujzh je ocenil +1
  BOVEC MARATON
 • inetryconydot je ocenil +1
  Novi copati
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   Polar RCX5 GPS
   Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)
   Cena: 125,00 EUR
  • Prodajam
   SALOMON ADV SKIN 5 SET
   Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)
   Cena: 95,00 EUR
  • Prodajam
   Garmin Forerunner 405
   Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)
   Cena: 59,00 EUR
  Prikaži večplusNova objava
  • Podarjam
   Štartnina za Ljubljanski maraton
   Podarim štartnino za LJ Maraton 21 km in majčko št. M, zaradi poškodbe. Kdor želi na katja.bratasevec@gmail.com
  • Podarjam
   Koroška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  • Podarjam
   Goriška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  Prikaži večplusNova objava
  Prikaži večplusNova objava

  Vroče strani

  Seznam vseh


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih