--Notification--

logo

Kategorije


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/html/bicikel/plugins/catalogue/menu/index.php on line 18

Cenovni razpon

Proizvajalec

Časovni razpon

2018/04

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Ekipa Asics Frontrunner

Uvodnik

5 Ne fasada, pomembna je notranjost

Fotolov

8 Asics Frontrunner
Zadnjih nekaj let vse več tekačev začne tekmovalno sezono na Istrskem maratonu. Tej tradiciji so zvesti tudi člani slovenske ekipe Asics Frontrunner, ki so se tri tedne pred maratonom tretje leto zapored zbrali v Piranu. Lanskim Frontrunnerjem so se novinci predstavili med spoznavnim tekom na obrobju Sečoveljskih solin, kjer je vreme postreglo z razkošnim barvnim spektrom.

TRAIL ULTRAMARATON

18 Uvod
Ste že uspešno pretekli maraton, morda tudi nekaj gorskih tekov, in iščete nov izziv? Če je za vami že več let teka in ste v nogah nabrali dovolj kilometrine, se lahko z ustrezno vadbo pripravite tudi na precej daljše razdalje.
20 Prvi supermaratonski krog
Najprej poskusimo odgovoriti na večno vprašanje, ki razburja mnoge »ultraše«. Kaj je ultramaraton? Slovar slovenskega knjižnega jezika izraza ultramaraton in supermaraton opredeljuje kot športno tekmovanje v teku na razdaljah, daljših od 42,2 kilometra. A razdalje so zelo različne, zato je težko vse ultramaratone vreči v isti koš: trajajo lahko od nekaj ur pa do nekaj dni ali celo tednov.
22 Treniraj veliko, treniraj po pameti
Ko boste omenili, da se pripravljate na več kot sto kilometrov dolgo tekmo, vas bo večina gotovo prebadala s pogledi, ki nedvoumno pravijo: »Si sploh pri sebi?« Čeprav se ob teh opazkah sprenevedamo, da ni ultramaraton nič posebnega, si priznajmo, da je takšno vprašanje kar na mestu. Za 100 kilometrov dolgo tekmo bo treba veliko trenirati.
24 Trening za stokilometrsko tekmo
Za začetek morate postopoma zgraditi bazo. Treninga se vsi seveda ne lotevajo na enak način. V zimskem času nekateri preživijo več časa na turnih ali tekaških smučeh, kar je zagotovo odlična popestritev tekaških treningov.
25 Prehrana tlakuje pot do uspeha
Kaj vse gre lahko narobe? Marsikaj. In marsikaj je povezano s prehrano in slabim načrtovanjem.

Intervju

30 Stuart McGill: Vsaka aktivnost ima svojo točko preloma
Ko je dandanašnji govora o samooklicanih strokovnjakih, zlasti na področju medicine, mora razumsko zrel človek začutiti srbež dvoma. In če nekdo že na začetku intervjuja izjavi, da je pravzaprav on boljši od milijona drugih strokovnih medicinskih izvedencev za področje bolečin v hrbtu, bi z očmi najraje zavil tako globoko v očesno duplino, da bi bilo tudi njemu neprijetno.
44 Gašper Predanič: Dragocena je zdrava pot do napredka
Z Gašperjem Predaničem smo se srečali v Centru urbane kulture v Šiški. Zgodnje sobotno jutro ga je prisililo, da je zajtrk pojedel v avtu. Sicer pa dneva nikoli ne začne brez goriva, pravi. Hrana je pomemben del vadbe, a dopušča, da imajo o tem ljudje različne poglede.

Kolumna

42 Udobna cona neudobja
Cesta se je malo pred polovico trase malo poravnala, kratek odsek je bil kot od boga poslan. Mlečna kislina mi je zalivala vse telo od vratu navzdol, v pljučih je peklo, v mečih žgalo. Dež se je medtem spremenil v sneg.
102 Človek, ki ni šel nikoli na tek
Človek, ki ni šel nikoli na tek, bo vztrajno trdil, da je gibanje v onesnaženem zraku bolj škodljivo kot domnevni preventivni ali kurativni učinki teka.

Obutev pomlad

51 Predstavitev tekaških copatov pomladi 2018
Tekaški strokovnjak Urban Praprotnik je v sodelovanju z Intersportom preizkusil izbrane nove modele copatov za letošnjo sezono. Tako smo lahko pripravili eno najpopolnejših predstavitev ponudbe najbolj vročih in priljubljenih modelov tekaških copatov za različne tipe stopal in načine teka.
52 Tekaški copati s pronatorsko oporo
Oblazinjeni modeli z izrazitejšo oporo v srednjem podplatu pod stopalnim lokom so namenjeni tekačem, ki se jim stopalo in gleženj pri obremenitvi poudarjeno posedata navznoter, čemur rečemo tudi izrazita pronacija.
54 Nevtralni tekaški copati
Ponudba v tem segmentu je najbogatejša. Nevtralne tekaške copate brez izrazite opore pod stopalnim lokom naj izbirajo tekači, ki se jim gleženj in stopalo ne posedata prekomerno navznoter. A, pozor: copati z zmerno pronacijsko oporo lahko teka nevajenim začetnikom ustrezajo celo bolj kot nevtralni modeli.
56 Tekmovalni copati za rekreativne tekače
Pravi, ultralahki, minimalistični tekmovalni copati so namenjeni le najhitrejšim, profesionalnim tekačem, ki športni pripravi posvetijo vse dni v letu.

Zdravje

38 Higiena hrbtenice
Skrb za hrbtenico pogosto primerjamo s skrbjo za ustno higieno, zato je tudi nastala besedna zveza »higiena hrbtenice«. Tako kot moramo vsakodnevno skrbeti za zobe, bi morali redno skrbeti tudi za zdravo hrbtenico. Žal higiene hrbtenice ne moremo preprosto vzdrževati s ščetko, velja pa, da žanjemo le tisto, kar smo sejali.
60 Jajca: Več kot samo holesterol
Zadnjih petdeset let so bila jajca sinonim za prehranski holesterol. A številne raziskave v zadnjih desetletjih in nova spoznanja o presnovi maščob so omajale povezavo med prehranskim holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Tako si jajca danes spet utirajo mesto v zdravi in uravnoteženi prehrani.
64 Fruktoza: Prijateljica ali sovražnica športnikov?
Sladkor je v zadnjem času na slabem glasu kot eden glavnih krivcev za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, povišan krvni tlak, previsoke vrednosti sečne kisline in še bi lahko naštevali.

Na 4 oči

68 Samo Zavrl Podboj: Najbolje motiviram sam sebe
Študent Fakultete za šport in fzioterapije dela kot kondicijski atletski in teniški trener. V zadnjem letu dni, odkar je član skupine Asics Frontrunner, se je udeležil več tekaških prireditev in svojim vsakdanjim kilometrom dodal še kakšnega.
70 Maruša Stermecki Pukl: Če čas ne bi bil ovira, bi pretekla svet
Študentka tretjega letnika Fakultete za šport se je slovenski ekipi Asics Frontrunner pridružila letos. Ko je še trenirala atletiko, se je usmerjala v sprinterske discipline na 100, 200 in 400 metrov z ovirami, zadnje leto pa je usmerila v sedmeroboj.

Izziv

16 7 razlogov za pisanje tekaškega dnevnika
Vsakemu izmed nas se je že pripetilo, da se je pri svojem tekanju znašel v slepi ulici. Prihajajoča tekma se je zdela prezahtevna, opravljeni treningi nezadostni, prepočasni, prekratki. Da tudi v prihodnje ne bo tako, da se izognete tavanju v temi in občutku, da vse skupaj nima pravega smisla, predlagamo preprosto rešitev.
74 Tehnika teka: Se res za vsako ceno splača teči po prstih?
Gotovo ste že večkrat brali o optimalni tehniki teka s pristajanjem na prste ali vsaj na srednji del stopala. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj naj bi bilo to bolje kot pristajati na peto?
76 Trening plan - Milanja trail
Tekači že dolgo nismo več nezahtevna publika. V zameno za prijavnino nam niso več dovolj samo majica, medalja in mogoče še »makaron?ajš«. Ne. Pričakujemo doživetje. In mnogi zato tekmujejo v naravi.
80 Že šesti Soča Outdoor Festival bo še boljši
Že pet uspešnih festivalov Soča Outdoor je potrdilo, da je Tolmin kot prepoznavno festivalno mesto idealna destinacija tudi za večji športni dogodek. Kulisa rek Soče in Tolminke je idealen prostor za tekmovanje, druženje in uživanje v nepozabni energiji, najsi bo v vodi, zraku, na poteh ali večernih plesnih zabavah.
88 Nočni tek tudi na umaški rivieri
Lučaj od slovensko-hrvaške meje se bo junija prvič predstavila nočna izvedba teka po Umagu. Ker konec pomladi še ne gre pričakovati razbeljenega asfalta in nabito polnih ulic tega simpatičnega mesta, zna biti udeležba zelo zanimiva popestritev družinskega vikend-oddiha, za bolj zagrizene tekače pa tekmovalna poslastica, ki za najboljše obljublja tudi nagradni sklad.

Oprema

82 Salomon XA Elevate
Kratica XA je bila doslej rezervirana za model XA Pro, ki se po obliki in značaju spogleduje z lažjo pohodno obutvijo. Ni nenavadno, da so isto kombinacijo črk dodali tudi modelu Elevate, ki pa je vendarle čistokrven tekaški čevelj za ljubitelje raznolikih terenov.
84 Brooks Cascadia 12 GTX
Z že dvanajsto generacijo sodi Cascadia med legendarne copate in predstavljam si, da je težko vsako leto vpeljevati novosti. A Brooksu nekako uspeva. Z obilico relativno majhnih spremembso novo Cascadio spet močno izboljšali.
85 Adidas Ultra Boost
Adidasovemu premiumskemu modelu predpona ultra res pristoji. Označuje mehkobo in Adidas Ultra Boost so brez dvoma eni bolj udobnih copat, kar sem jih obul. Ne gre pa zanemariti niti videza: obenem so odličen copat za prosti čas
86 Garmin Forerunner 645
Si kdo sploh še predstavlja jutranji tek brez orkestriranja najljub- ših glasbenih izvajalcev v ušesih? Na internetu sem ugotovil, da so za tek najbolj priljubljeni Adele, Pink, na pol pozabljeni Prodigy, zimzeleni Black Eyed Peas, malo morje rokerjev iz sedemdesetih in osemdesetih.

Teci in misli

92 Tekaško popotovanje
Tekaška popotovanja z Urbanimi tekači

Nazaj v p.

98 Frank Shorter: Tek kot pobeg
Ameriški dolgoprogaš Frank Shorter je edini tekač iz Združenih držav, ki mu je uspelo osvojiti dve olimpijski kolajni v maratonski disciplini, zlato je v žep pospravil celo v svojem rojstnem mestu. Za Američana je bil tek predvsem pobeg pred težkimi življenjskimi razmerami, v katerih je odraščal, to »zdravilo« pa je hitro postalo brezčasna strast, s katero je prispeval tudi k živahnemu razvoju teka v ZDA v sedemdesetih letih.
naro�i revijo
naro�i revijo

Ne fasada pomembna je notranjost - revija Tekac.si 04-05

»Napredovali smo v znanosti, a nazadovali z našimi telesi, zato moramo več telovaditi in se načrtno gibati, « je v odličnem intervjuju za revijo Tekac.si poudaril Stuart McGill. Obenem eden najbolj priznanih strokovnjakov za hrbtenico opozarja: »Naša telesa hrepenijo po gibanju, a danes se moramo tega lotevati premišljeno, sicer se lahko poškodujemo. «

Marsikdo omalovažujoče odmahne, da za tako preproste dejavnosti, kot sta tek ali telovadba, res ne potrebujemo trenerjev. Češ, saj je samo tek. Včasih pozabljamo, da preteči polmaraton, maraton ali ultramaraton, prekolesariti naenkrat dvesto kilometrov ali dan na dan dvigovati uteži, pravzaprav ni nekaj običajnega. Že res, da je tek naravna oblika gibanja, a res je tudi, da je človek v prazgodovini tekel in dvigoval težka bremena takrat, ko je moral in ne takrat, ko je lahko. Poleg tega ni tretjino dneva in več sedel v prisiljeni drži, zamujenega pa ni nadoknadil s krajšim spancem.

Preteči polmaraton je napor, ki ga velika večina ljudi ne zmore. Vraga, večina ne zmore preteči niti deset kilometrov! A tako dolgotrajen napor za zdravo življenje niti ni nujen, kajti zadostujeta že vsakodnevna hoja in kak izlet v planine ob koncu tedna. Več in pogosteje telovadimo zato, ker uživamo v svobodi gibanja, premikanju lastnih meja, v pozornosti, ki si jo pridobimo z objavljanjem dosežkov … Saj je vseeno, gibanje nas pač veseli in izpopolnjuje. A ob tem se je pomembno zavedati, da je to, kar se nam morda zdi običajno, v resnici velik napor.

Osebni rekordi ali dobra telesna fasada z napeto zadnjico in izklesanimi trebušnimi mišicami niso bistvo zdravega življenja. Bistvo zdravega življenja se skriva v notranjosti. S tem nimam v mislih značaja ali njuejdževskih teorij, ampak jedro telesa, torej temelj, ki nas drži pokonci. In temelji so po besedah trenerja Gašperja Predaniča slabi: »Skupna lastnost večine vadečih je, da so šibki v trupu, ramenskem obroču in zadnjičnih mišicah. Le stegenske mišice so običajno dovolj močne. «

Zato je napaka vzor iskati v vrhunskih športnikih, ki dajejo s kratkimi objavami na družabnih omrežjih pomanjkljivo sporočilo brez razlage o ozadju njihove vadbe in življenjskega sloga nasploh. Vrhunski športniki imajo predvsem vrhunsko osnovo in urejen oziroma športu podrejen življenjski slog, zato lahko trenirajo več in bolj trdo … In še to ni najbolj zdravo. Ampak še bolj noro se je zgledovati po tistih vplivnežih, ki vedo o spletnem marketingu več kot o športu. Ali zaupati trenerjem, ki so licence pridobili na šnelkurzu za to ali ono vadbo s simpatičnim komercialnim nazivom. Enako kot spletni vplivneži so takšni trenerji, bolj kot za šport, strokovnjaki za samopromocijo.

Začne se torej z zdravjem. Potem je na vrsti šport.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Polar RCX5 GPS

  Polar RCX5 GPS

  Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)

  Cena: 125,00 EUR
 • SALOMON ADV SKIN 5 SET

  SALOMON ADV SKIN 5 SET

  Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)

  Cena: 95,00 EUR
 • Garmin Forerunner 405

  Garmin Forerunner 405

  Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)

  Cena: 59,00 EUR
 • 5. Istrski maraton

  5. Istrski maraton

  Prodam štartnino za 5. Istrski maraton - 21 km. Kontakt 041 261 475 - Tina

  Cena: Po dogovoru
 • Štartnina za 5.Istrski maraton

  Štartnina za 5.Istrski maraton

  Pozdravljeni,   Prodam štartnino in vse kar pripada zraven za Istrski maraton 2018, 21km.   Cena : 22€   Sladžan 051326073  

  Cena: 22,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • Maj_ex je ocenil +1
  Ne le beljaka, pojejte tudi rumenjak!
 • lujzh je ocenil +1
  BOVEC MARATON
 • inetryconydot je ocenil +1
  Novi copati
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   Polar RCX5 GPS
   Lepo pozdravljeni.   Prodam športno uro Polar RCX5 GPS. Odlično ohranjena. Paket vsebuje športno uro Polar RCX5, GPS senzor G5 z držalom za okoli pasu, USB dongle DataLink ter senzor srčnega utr(...)
   Cena: 125,00 EUR
  • Prodajam
   SALOMON ADV SKIN 5 SET
   Prodam tekaški nahrbtnik Salomon ADV SKIN 5 SET, št. XS/S. Je popolnoma nov, uporabila sem ga le dvakrat. Prodam, ker potrebujem nahrbtnik z večjo prostornino. Črne barve, volumen 10L, teža 450g.(...)
   Cena: 95,00 EUR
  • Prodajam
   Garmin Forerunner 405
   Prodam zelo dobro ohranjeno, malo rabljeno in popolnoma brezhibno tekaško uro Garmin Forerunner 405. Komplet vključuje uro, merilec srčnega utripa, USB ključek za prenos podatkov na računalnik, p(...)
   Cena: 59,00 EUR
  Prikaži večplusNova objava
  • Podarjam
   Štartnina za Ljubljanski maraton
   Podarim štartnino za LJ Maraton 21 km in majčko št. M, zaradi poškodbe. Kdor želi na katja.bratasevec@gmail.com
  • Podarjam
   Koroška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  • Podarjam
   Goriška
   zdravoJaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da lju ...
  Prikaži večplusNova objava
  Prikaži večplusNova objava


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih