Kaj je glukozamin in kaj z njim zdravimo?

Kaj je glukozamin in kaj z njim zdravimo?
04.02.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.everydayhealth.com

Glukozamin pomaga pri obnovi hrustanca in dokazano zmanjšuje bolečine v sklepih, ki jih povzroča osteoartroza. 

Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja v skoraj vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v vezivnem tkivu in hrustancu. Glukozamin pravzaprav ščiti naše telo, saj pomaga preprečevati obrabo sklepov, poleg tega pa glukozamin pomaga pri obnovi hrustanca in posledično pripomore k večji gibljivosti sklepov. Gre za najosnovnejši gradnik v biosintezi številnih snovi, vključno z glikoproteini, glikozaminoglikani in proteoglikani, ki so tesno povezane s strukturo in funkcijo sklepov. Primer teh gradnikov je beljakovina kolagen.

Kdo je glukozamin pravzaprav odkril?

Glukozamin so sintetizirali 1876, sintetiziral pa ga je Georg Ledderhose, nemški znanstvenik in kirurg. Glukozamin je sintetiziral iz hitina lupinarjev njegovo kemijsko strukturo pa je šele več kot 60 let pozneje (leta 1939) razjasnil britanski kemik Norman Haworth. Natančno delovanje glukozamina sicer ni razjasnjeno niti danes.  

Danes glukozamin sintetiziramo iz lupine školjk. Največ izkušenj in znanstvenih dokazov o koristih za bolnike z osteoartrozo imamo s sulfatno obliko soli z glukozaminom.


Kaj je osteoartroza in kako lahko glukozamin pri tej bolezni pomaga?

Glukozamin največkrat uporabljamo pri zdravljenju osteoartroze. Osteoartroza pravzaprav pomeni obrabo sklepov in velja za najbolj razširjeno revmatično bolezen pri nas. Zajame sklepe okončin (koleno, kolk, mali sklepi prstov rok) in hrbtenice, s starostjo pa se strmo veča tudi njena pojavnost. Bolezen je sicer pogostejša pri ženskah, pojavlja pa se tudi pri moških. Bolezen pa dejansko povzroči propadanje hrustanca.

Značilne težave pri osteoartrozi:

  • globoka topa bolečina, ki jo najprej občutimo med telesno dejavnostjo, pozneje pa tudi v mirovanju okorelost sklepa, ki navadno traja do pol ure,
  • občutimo jo zjutraj ali po daljšem mirovanju (npr. sedenje)
  • zmanjšana gibljivost
  • v poznejši fazi bolezni se pojavi škripanje v sklepu (krepitacije) in njegovo razoblikovanje (deformacija).

Najpomembnejši izsledki raziskav z glukozaminijevim sulfatom pri zdravljenju osteoartroze:

  • zmanjšanje bolečine za 20–55 %
  • izboljšanje gibljivosti
  • upočasnjeno propadanje sklepnega hrustanca-zmanjšano tveganje za sklepno protezo največ dokazov o koristi pri blagi in zmerni osteoartrozi kolen
  • učinek zdravljenja lahko traja do tri mesece po prenehanju jemanja zdravila
  • je izrazito varna terapija – neželeni učinki so blagi in redki
Značke: Zdravje
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ