Kako vam čokolada lahko pomaga izboljšati vadbo?

Kako vam čokolada lahko pomaga izboljšati vadbo?
14.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Taken, Wikipedia

Imate radi čokolado? Še dobro, saj ima ta številne pozitivne učinke in vam lahko pomaga pri vadbi. Preverite, kako.

Čokolada ima dve sestavini, ki vam lahko pomagata pri vadbi – ogljikove hidrate in antioksidante. Da pa s čokolado ne bi zaužili tudi prevelikih količin sladkorja, je bolje, da posežete po temni čokoladi, saj ta vsebuje več kakava, več antioksidatov in manj sladkorja. Kako vam pa lahko pomaga pri vadbi, pa vam zaupamo v naslednjih vrsticah.

Poveča lahko aerobno zmogljivost
Raziskave so pokazale, da vam uživanje čokolade lahko pomaga izboljšati VO2max ali preprosto to, kako lahko vaše telo uporablja kisik. Ko so ljudje s sedečim načinom življenja tri mesece zapored uživali 20g čokolade dnevno, so izkusili kar 17% povečanje VO2 max. Strokovnjaki menijo, da je to zaradi epikatecina, flavonola, ki se nahaja v kakavu, ki pomaga mitohondrijem, da delujejo bolj učinkovito.

Zmanjša vnetja
Antioksidanti, poznani pod imenom flavonoidi, ki jih čokolada prav tako vsebuje, pomagajo zmanjšati vnetja. Ker tek povzroča akutna vnetja v mišicah in sklepih, bo uživanje čokolade pred ali po vadbi morda pripomoglo k zmanjšanju vnetij in manjši bolečini v njih. Nenazadnje pa sta dve novejši študiji pokazali tudi to, da so flavonoidi koristni tudi za izboljšanje zdravja možganov in krvožilja.

Izboljša razpoloženje
Čokolada vam lahko pomaga tudi pri boljšem počutju, saj kakav v njej vsebuje serotonin. In bolj kot je čokolada temna, več ga boste zaužili. Če gre verjeti strokovnjakom, pa boste prav zaradi boljšega razpoloženja tudi z večjim veseljem in bolj zagnano trenirali.

Pomaga vam teči še dlje
Ob vseh navedenih sestavinah, čokolada vsebuje tudi nekaj malega kofeina, ki vam bo pomagal, da boste lahko tekli še dlje. Študija, objavljena v reviji Sports Medicine, je razkrila, da kofein okrepi moč in vzdržljivost. Obenem pa kofein v kombinaciji z ogljikovimi hidrati lahko pomaga tudi izboljšati regeneracijo mišic po vadbi.

Dober vir goriva
Čokolada vsebuje ogljikove hidrate, ki so odličen vir goriva. Vseeno pa je priporočljivo, da s količinami ne pretiravate. Ker čokolada vsebuje več maščobe, je bolje, da jo uživate v manjših količinah. Maščoba se namreč dlje časa presnavlja, kar pomeni, da je telo ne more tako hitro uporabiti za gorivo. Zato, če jo boste uživali pred treningom, jo zaužijte okoli dve uri prej. Po treningu pa jo lahko zaužijete takoj, saj bo pomagala zapolniti izpraznjene zaloge glikogena. Če boste dodali še kozarec mleka bo še bolje, saj bodo beljakovine pomaga pri regeneraciji tudi mišicam.

Povzeto po: 5 science-backed ways your Valentine’s Day chocolate can boost your workout, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ