Lahko dvigovanje uteži izboljša vaše razpoloženje?

Lahko dvigovanje uteži izboljša vaše razpoloženje?
20.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Trening za moč vam lahko pomaga zgraditi moč, ki jo potrebujete za tek, vse pa kaže na to, da vam lahko pomaga tudi izboljšati razpoloženje.

Da bi bili hitrejši in močnejši ter da bi preprečili poškode, je nujno, da se poleg teka ukvarjate tudi z drugimi športi. Med njimi so tudi treningi za moč, s katerimi, kot kažejo zadnje raziskave, prispevate tudi k boljšemu duševnemu zdravju.

Študija, objavljena v reviji Menopause, je preučila 1,159 žensk (v letih med 45 – 699, ki so bile ginekološke pacientke državne univerzitetne bolnišnice v Singapurju. Depresija in/ ali tesnoba je bila ocenjena s pomočjo vprašalnika, v katerem so ženske spraševali naj ocenijo, kako blagi ali težki so bili njihovi simptomi in kako pogosto so jih izkusile. Obenem so jih v vprašalniku spraševali tudi po nivoju aktivnosti.

Da bi ocenili moč zgornjega dela telesa udeleženk, je vsaka ženska morala prestati test, pri katerem se oceni, kako močno lahko posameznica nekaj stisne z roko. Da bi ocenili moč spodnjega dela telesa, pa so morale izvesti nekaj vaj – ponovljajoče se čim hitrejše usedanje in vstajanje iz stola brez pomoči rok; 30 sekundno stanje med tem, ko se peta dotika pavca drugega stopala; stanje na enem stopalu 30 sekund. Na koncu pa še test hitrosti. Prvo so udeleženke hodile 6 metrov z normalnim tempom, zatem pa je sledilo še toliko metrov uravnotežene hoje v istem tempu, a med dvema črtama, ki sta bila 20 centimetrov narazen.

Kaj pa rezultati? Tiste s šibkim zgornjim delom telesa so imele za 68% večjo možnost, da izkusijo simptome depresije in/ali tesnobe kot tiste z močnih zgornim delom telesa. Tiste s šibkim spodnjim delom telesa so imele za 33% več možnosti, da izkusijo simptome depresije in/ali tesnobe ot tiste z močnim spodnjim delom telesa. »Vadba poveča pretok krvi v možgane, kar lahko vodi k nastanku novih možganskih celic in k boljšim povezavam med možganskimi celicami. Obenem se med vadbo sproščajo endorfini, ki izboljšajo razpoloženje.«, je povedala dr. JoAnn Pinkerton, izvršna direktorica North American Menopause Society in profesorica porodništva in ginekologije na univerzi Virginia.

Navedeno sicer velja za vadbo na splošno, kaj pa velja za vadbo z utežmi? Kot pravijo študija iz leta 2010 objavljena v reviji American Journal of Lifestyle Medicine, lahko trening za moč pozitivno vpliva na centralni živčni sistem. To je pomembno zato, ker ta pomaga proizvajati veliko možganskih snovi, kot so serotonin, dopamin in norepinefrin, ki so povezane z boljšim duševnim zdravjem.

Študija se je osredotočila na to, ali dviganje uteži vpliva na posameznike, ki so se srečali s simptomi tesnobe in depresije, ne pa tudi ali jih dejansko izboljša. Vseeno pa kaže na to, da je za izboljšanje razpoloženja smiselno dvigovati uteži. Glede na leta 2018 opravljeno meta analizo 33 ločenih raziskav (pri moških in ženskah), je trening z utežmi zmanjšal simptome depresije ne glede na to, kako dolgo so dvigovali uteži, kako intenzivno so vadili in koliko ponovitev so naredili. Torej, če potegnemo črto: dodati dvigovanje uteži v sklop treningov ne le izboljša vadbo, temveč lahko tudi ugodno vpliva na vaše duševno zdravje.

Povzeto po: Can Lifting Weights Pump Up Your Mood?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ