Meditacija je lahko odlično orodje vsakega tekača

Meditacija je lahko odlično orodje vsakega tekača
11.05.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Meditacija je lahko učinkovito orodje, ki pripomore k boljšemu teku. Zakaj?

Dnevi pred maratonom ali katero izmed drugih za vas pomembnih tekaških tekem so lahko izjemno napeti; včasih se zdi, da gre vse narobe; zadnji teki se bodo zdeli težki, težko boste spali in morda si boste namislili celo neobstoječe bolečine v sklepih. Normalno je, da imamo obdobja različnega počutje: na nekatere dni bomo lahkotni in močni, na druge dni 'zategnjeni' in šibki. Veliko pripomore tudi stres in trema pred samim tekom.

Meditacija pred tekom

Ne glede na to, ali se pripravljamo na maraton, na polmaraton ali na prvo tekaško preizkušnjo, vsi imamo lahko enake občutke. Ti občutki se ne bodo spremenili, spremenimo pa lahko naš odziv nanje. Pomembno je, da misli usmerimo pravilno. Na dneve, ko je pomembno imeti počitek, da se telo regenerira, ima veliko tekačev slabo vest in občutek, da 'zabušavajo', ne glede na to, da je prav počitek včasih najboljši trening. Da bi se izognili tem občutkom, da nekaj zamujate, se lahko zato v tem času mirovanja posvetite treningu svojih misli. Pomembno je, da se pred tekom umirite; že jutranja 10-minutna umiritev misli vam bo pomagala. Po meditaciji izvedite še vizualizacijo in vaš um bo pripravljen na prijeten tek.

Meditacija med tekom

Pomembno je, da se med tekom osredotočite na sproščenost, veselje, užitek. Sproščenost poveča zmožnost, da ostanete mirni pod pritiskom in izboljšate osredotočenost in koncentracijo. Če bo tekač med tekom začel misliti na to, koliko je še do cilja, bo začel premlevati tudi vse možne slabe scenarije, kar lahko pripomore tudi k slabšemu teku. Pred dogodkom je zato treba jasno začrtati svoje misli, in pri tem pomagata tudi omenjeni jutranji meditacija in vizualizacija.

Meditacija lahko pomaga tekačem, da ostanejo sproščeni, samozavestni, prisotni v trenutku. Prav tek ponuja odlično možnost za meditativno stanje – zaradi ponavljajočih se gibov. Če se vam med tekom pojavi misel na to, kako težko je, da ne boste zmogli, potem boste težje tekli in zares se boste počutili slabo. Pomembno je, da to misel sprejmete, in se ji začnete smejati. Dvom se v vas ne sme zasejati. Zato je nujno, da take misli pričakujete in da se jih naučite preprečiti ali pa se z njimi soočiti in prav temu pomaga meditacija. Misli so pomembno orodje k uspešnemu maratonu. Pomembno je, da ostanete osredotočeni. Nekateri tekači v mislih štejejo, drugi poslušajo glasbo, tretji so osredotočeni na dihanje.

Težko je namreč biti osredotočen na sedanjost in ne na prihodnost in preteklost. Ko tečemo, smo lahko osredotočeni na sedanjost tako, da spremljamo korake, dihanje, opazujemo naravo. Z uporabo meditacije lahko tekač bolje nadzira svoje misli in s tem telo.


Več o tem, kako lahko izboljšamo osreodotočenost med treningom: Izboljšajte osredotočenost med treningom

Značke: Trening
Ključne besede:
Meditacja
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ