Na štiri oči z Matejo Berčič

Na štiri oči z Matejo Berčič
11.01.2019 AVTOR: K.R.

Energična in nasmejana Mateja rada teče že od malih nog. Mati dveh najstnic je športnica po duši, najraje pa teče maratone.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne. Le na Teku trojk se poimenujemo v MANIJA-ki / klub z začetnicami imen. :)

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
BROOKS Glycerin. Že kar nekaj let. Vrhunski copati za moj stil teka. Hvala Ninu Cokan za predlog!

Uporabljaš tekaško uro?
Ne. Vedno poslušam telo.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom običajno spijem le kozarec vode, ker najlažje tečem zjutraj s praznim želodcem. Pred maratonom pa obvezno sladkana črna kava ter zelo gosti Čokolino plus in seveda dovolj tekočine.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Imam že kar nekaj 42tk v žepu, od Ljubljanskega do Beogradskega pa Brijonskega. Pa nočne 10tke ob Ljubljanici pa na Bledu, Tušev tek barv s hčerama, Mali kraški maraton in DM tek za ženske, kjer sem pri nekaterih tudi stala tudi na stopničkah. Od vseh doživetij mi je najbolj pri srcu Triatlon v Kopru, za kar se moram zahvaliti mojim kolegom.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Tečem rada že od malih nog, ker mi tek predstavlja svobodo. Na osnovnošolskih krosih in Cooperjevih tekih pa sem začutila zraven še adrenalin in tekmovalnost.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč, da se lahko odpravim teči kadarkoli in kjerkoli, ko me zagrabi. To moraš imeti v sebi, če ne, je tek brez pomena.

Kaj ti je tek dal?
Ogromno. Zdravje, jasne misli, fit postavo, nova trdna poznanstva... Največkrat tečem sama, kar pomeni meditacijo, stik s seboj in stik z naravo.

Kako potekajo tvoji treningi (kje in kolikokrat)?
Zadnje leto sem potrebovala malce spremembe in pričela teči v klance, kar mi prej ni odgovarjalo. Sedaj mi tek po ravnini enostavno predstavlja premalo izziva. Kombiniram vse, od asfalta, gozdnih poti, makedama…na morju seveda po mivki. Dolžina teka se razpne na cca 13 km približno 2x na teden.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?
Prvega maratona v Ljubljani, seveda. Ko sem se odločila preteči 42tko, da vidim, kje stojim. In mi je uspelo v času 3:33. Presenetila sem samo sebe.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Sem športnica po duši in obožujem gibanje. Hribolazenje mi je najljubše – takoj za tekom, ker sem rojena kozoroginja in za kar me je že v rosnih letih navdušila moja mami. Poleg tega tudi kolesarim, rolam, smučam, tečem na smučkah, rada imam odbojko in si ne predstavljam morja brez plavutk. Za menoj je tudi opravljen izpit za voditeljico aerobike in kar 10 let treninga step aerobike.

Kako skrbiš za prehrano?
Največkrat poslušam telo, kaj mu diši. Drugače pa se trudim, da vnašam čim več raznovrstnih in raznobarvnih hranil. Obožujem meso in zelenjavo.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?
Predvsem želje po maratonih v tujini – Atene med prvimi. Poizkusila bi tudi kakšen gorski trail.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?
Sem ravno med vrsticami čudovite knjige “Tek je cenejši od dohtarja”, ki jo je napisal Chas Newkey Burden. Vrhunska!

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
V prvi vrsti sem mamica dveh najstnic. Obožujem naravo, moj najsrčnejši hobi je fotografija, preberem tudi ogromno biografij in psiholoških knjig, želim si še skoka z letala, želim si, da bi se naučila igrati klavir ter plezanja, kjer bi izgubila fobijo pred višino.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Mateja Berčič
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano