Sladke gazirane pijače in tek

Sladke gazirane pijače in tek
03.03.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.talkingretail.com, www.vizita.si

Vsi se zavedamo, da sladke gazirane pijače škodujejo zdravju, kljub temu pa včasih med športno aktivnostjo predstavljajo dober vir energije.

Kozarec sladke gazirane pijače tu in tam seveda ne bo uničil kariere nikomur, zavedati pa se moramo, da redno uživanje sladkih gaziranih pijač navadno pripelje do tega, da pričnemo z njimi nadomeščati zdrave kalorije, kar pa posledično vodi v neželeno pridobivanje telesne teže in posledično poslabšanje športnih rezultatov.

Kdaj se je sladkim pijačam bolje izogniti

Sladke gazirane pijače, kot so na primer coca-cola, ne vsebujejo nobenih vitaminov ali mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje, poleg tega pa nas omenjene pijače velikokrat odvrnejo od pitja vode, ki je za naše telo sploh, ko je le-to pod obremenitvijo, izjemno pomembna. Pozabiti pa ne smemo niti na elektrolite in minerale, ki jih moramo po močnem treningu nadomestiti, seveda pa tega ne bomo mogli storiti s sladkimi gaziranimi pijačami.

Stranski učinki sladkih pijač

Napihnjenost

Po zauživanju sladkih gaziranih napitokov se veliko ljudi počuti napihnjenih. Vse peneče pijače v naš prebavni sistem vnašajo veliko zraka. Napihnjenost velikokrat otežuje telesne aktivnosti

Nizek krvni sladkor

Veliko študij je pokazalo, da lahko zauživanje sladkih pijač vodi v znižan krvni sladkorju med vadbo. Vse to pa vodi v občutek utrujenosti kar poslabša naše športne rezultate.

Povečana telesna teža

Poleg tega pa lahko zaradi sladkih pijač pridobimo tu na telesni teži, kar bo nedvomno vodilo v slabše tekaške ali druge športne rezultate.

Kdaj so sladke pijače dobrodošle?

V primeru večurne ekstremne obremenitve nam lahko sladke pijače pomagajo iz telesa iztisniti še tiste zadnje atome energije. Tega se velikokrat poslužujejo ultramaratonci in udeleženci Ultraman tekmovanj, ki v zadnjih urah tekme največkrat posežejo po cocacoli. Z visoko vsebnostjo sladkorja in kofeina dajo te pijače telesu energijo, ki jo v takšnih situacijah prav zares potrebujemo. Prav tako pomagajo sladke pijače z mehurčki omiliti krče v trebuhu, ki se ob takšnih obremenitvah radi pojavljajo.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ