Smuti za več energije in boljšo regeneracijo

Smuti za več energije in boljšo regeneracijo
03.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Potrebujete energijo za tek ali za boljšo regeneracijo po njem? S smutijem lahko zadostite potrebam za eno in drugo. Preverite le, kaj boste potrebovali za pripravo.

Kaj lahko date v smuti?

Beljakovine
Ne le, da beljakovine prispevajo k sitosti, potrebne so tudi za regeneracijo in okrevanje telesa po treningu. Izbirate pa lahko med rastlinskimi in živalskimi viri beljakovin iz hrane ali prehranskih dodatkov.

Maščobe
Maščobe bodo poskrbele za energijo, obenem pa tudi za rast celic. Smutiju jih lahko dodate v obliki masla iz oreščkov, avokada, oreščkov, lanenih semen itd. Ker ima maščoba veliko kalorij, pa vsekakor zelo omejite količino, ki jo boste dodali v napitek (npr. čajna žlička masla, 10 oreščkov, dve rezini avokada ...)

Zelenjava
Z zelenjavo boste smutiju dodali vlaknine, ki bodo poskrbele za to, da boste dlje časa siti. Sicer pa lahko napitku dodate raznovrstno zelenjavo, kot so, na primer bučke, ohrovt, špinača in druge.

Sadje
Sadje bo napitku dodalo prijetno sladkobo, a ravno zaradi vsebnosti sladkorja, s količino ne pretiravajte. Najmanj sladkorja imajo borovnice, največ pa banane, ki so odlične v napitku po treningu, saj poskrbijo za to, da so vaše zaloge glikogena hitro spet polne.

Tekočina
Pozabite na sadni sok, saj vsebuje veliko sladkorja. Namesto tega raje posezite po navadni vodi, kokosovi vodi, ki vsebuje tudi elektrolite; ali pa po rastlinskih napitkih.

Dodatno
Macha: antioksidant, ki zmanjšuje vnetja in spodbuja regeneracijo.
Inulin: prebiotik, ki hrani dobre bakterije v vašem prebavnem traktu.
Maka: spodbuja delovanje adrenalnih žlez, dviguje nivo energije in pomaga uravnavati hormone.
Ingver: Izboljšuje pretok krvi po telesu, krepi imunski sistem in lajša bolečine v mišicah.
Kurkuma: Antioksidant kurkumin v njej zmanjšuje možnosti za vnetja po treningu.

Povzeto po: How to make the best smoothies to boost energy and aid recovery, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ