Teči lahko začnete tudi po petdesetem

Teči lahko začnete tudi po petdesetem
31.10.2019 AVTOR: K. R., foto: https://www.medicalnewstoday.com

Nikoli ni prepozno, da bi se začeli ukvarjati s športom. Raziskava je podala zanimive rezultate.

Raziskava, objavljena v Frontiers in Physiology, je pokazala, da lahko tudi tekači, ki so začeli teči po petdesetem, dosežejo enake rezultate, kot sovrstniki, ki tečejo celo življenje. Strokovnjaki so opazovali več kot 150 starejših tekačev, ki so bili starejši od 68 in jih razdelili v dve skupini: na tiste, ki so tekli že od mladih nog in na tiste, ki so pričeli teči v starosti 50 let. Medsebojno so jih primerjali, k primerjavi pa so dodali tudi skupino 59-ih oseb, ki se skoraj nič ne rekreirajo in s povprečno starostjo 79 let. Ne glede na to, ali so ljudje tekli od 50. leta ali približno od 18. leta dalje, je bil njihov odstotek telesne maščobe in mišic v nogah podoben (pri obeh večji kot pri netelovadcih, seveda). Še bolj zanimivo je dejstvo, da so bile atletske zmogljivosti pri »začetnikih« podobne kot pri tistih, ki so v nogah imeli veliko več let treninga; kar pomeni, da lahko še vedno premagate srednješolske tekmece, če začnete teči zdaj.

Še več dokazov, da še ni prepozno za začetek: Roy Englert, je začel teči v svojih 60-ih. Minulo poletje je v starosti 96 let podrl svetovni rekord 5K na USATF Masters Outdoor Championships za svojo starostno skupino. 5 kilometrov je pretekel v času 42:30:23, kar je bilo 8 minut hitreje kot prejšnji rekord.

96-letnik za 8 minut izboljšal rekord na 5 kilometrov

Morda vas zanima tudi: Nasvet 103-letne tekačice za dolgo in srečno življenje

Če še niste srečali abrahama, to še ne pomeni, da lahko do takrat odložite trening. Raziskava poudarja, da brez vadbe skeletna mišična masa nog upada za približno osem do deset odstotkov na desetletje, začenši pri 30. letih. Če želite začeti pametno, uporabite spodnje nasvete za začetek tekaških treningov. Tecite po svojih zmožnostih in glede na svoje sposobnosti.

Nekaj koristnih nasvetov za tekače začetnike

Koristni nasveti za tekače začetnike

Povzeto po: It's Still Worth it to Start Running Over 50, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ