Zgradite si podlago za maraton

Zgradite si podlago za maraton
31.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Tit Košir

Želite preteči maraton? Preverite, katere so tiste stvari, ki jih morate izboljšati, da bi prišli do cilja.

Začnite počasi
Drugi del vašega treninga za maraton bo najverjetneje vključeval tedne dolgih tekov, zato previdno podaljšujte dolžino in povečujte hitrost tekov, da se ne poškodujete. Strokovnjaki svetujejo, da dolžine tekov tedensko podaljšujete za 10%, saj bo to za telo manj stresno, okrevanje pa lažje.

Okrevanje je del napredka
Ne le pameten trening, tudi okrevanje je tisto, kar vas bo pripeljalo do cilja. Zato pazite, da boste svojemu telesu dali vse, kar bo potrebovali, da bo v formi za tek. To pa pomeni ustrezna prehrana, hidracija, počitek, raztezanje. Odveč pa ne bo tudi kakšna masaža za sprostitev.

Okrepite svoje telo
Da bi se izognili poškodbam, ki pri takih obremenitvah telesa niso redke, morate okrepiti svoje telo. Priporočljivo je, da izvajate vaje za moč ter telo krepite tudi z drugimi športi kot so kolesarjenje, veslanje, plavanje itd.

Ne pozabite na trup
Poleg nog je trup tisti del telesa, ki mora biti močan, da lahko dobro in dolgo tečete. Okrepite ga lahko z ustreznimi vajami od trebušnjakov, do zgibov, plankov in drugih vaj. Pazite le, da jih boste izvajali pravilno, saj bodo le tako tudi učinkovite.

Povzeto po: 4 ways to build a base for marathon training, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ