Tekli smo - Garmin Forerunner 645 Music

Garmin Forerunner 645 Music
11.10.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac

Si kdo sploh še predstavlja jutranji tek brez orkestriranja najljubših glasbenih izvajalcev v ušesih?

Na internetu sem ugotovil, da so za tek najbolj priljubljeni Adele, Pink, na pol pozabljeni Prodigy, zimzeleni Black Eyed Peas, malo morje rokerjev iz sedemdesetih in osemdesetih.

Na vrhu lestvic pa kraljujejo Survivor z Rockyjevo himno Eye of the Tiger, ki očitno še danes mnogim tekačem oživi upanje, da bodo osvojili naslov boksarskega prvaka. Ko sem se v atletiki še udejstvoval z enako mentaliteto, nam je trener med resnim treningom prepovedal poslušanje glasbe. Tega “pravila” se iz neznanega razloga držim še danes, čeprav menim, da ga bom v bližnji prihodnosti večkrat prekršil. Eden od razlogov je, da se človeštvo končno približuje točki, ko kabli postajajo preteklost – tudi kabli slušalk. Spodobne slušalke Bluetooth je moč dobiti že za slabih dvajset evrov, zato ne čudi, da je Garmin (končno) izdelal športno uro, na katero je moč namestiti do 500 skladb (na voljo je okoli 3,5 GB pomnilnika za glasbo), preko nje upravljati z njimi in jo seveda povezati z brezžičnimi slušalkami. Poimenoval jo je Forerunner 645 Music. Zakaj je to pomembno? Zato, ker obstaja tudi 50 evrov cenejši Forerunner 645 – brez glasbe.

Umirjeni pustolovec

A kot vedno začnimo pri estetiki. FR 645 (Music) je kakovostno dovršen športni dodatek, ki ga lahko brez večjih pomislekov nosimo tudi ob srajci. K bolj resnemu videzu svoje prispevata jeklena luneta in izčiščen videz, ki ga lahko prilagajamo s spreminjanjem domačega zaslona. Razen prikaza ure lahko prilagajamo tudi vsebino podatkov – srčni utrip, raven stresa, dolžino zadnjega teka in podobno. Pašček je, kot pri večini Garminovih ur, zamenljiv. Videz in barvni zaslon sta me za trenutek pretentala, da utegne biti 645 celo ura z zaslonom na dotik, a je upravljanje možno le s pritiski na pet gumbov. Pohvalno je, da so njihove funkcije označene, na kar proizvajalci pogosto pozabijo. Ergonomija je dobra, funkcije razporejene logično, zaslon kontrasten. Čeprav je manjši od zmogljivejšega brata Forerunner 935, je dovolj velik tudi za močnejšo moško roko, predvsem pa so podatki na zaslonu dobro čitljivi – celo med plavanjem.

Mešalna miza pri roki

Tako nekako se človek počuti s Forerunnerjem 645 Music ob povezavi z brezžičnimi slušalkami, samo da vse skupaj niti zdaleč ni tako zapleteno kot za komandnim pultom Davida Guette. Vse pohvale gredo Garminu za preprosto povezavo ure s slušalkami, še bolj pa za nalaganje glasbe z računalnika s pomočjo računalniške aplikacije Express, ki je na voljo za PC in Mac. Glede na pogoste težave jabolčnega operacijskega sistema s tujo programsko opremo sem pričakoval zaplete, a me je Garminov Express presenetil. Aplikacija se sama poveže z iTunes, od koder preprosto prenesemo sezname skladb, posamezne skladbe ali podcaste. Za povezavo s slušalkami v izbirniku ure preprosto izberemo povezavo s slušalkami in potrdimo paritev.

Ura postane pravi predvajalnik glasbe, ki omogoča nastavitev zvoka, izbiranje skladb, premor, prevrtavanje skladbe in nastavljanje naključne izbire skladb, možno pa je zagnati tudi glasbo s telefona. A ne samo to! Skladbo lahko poiščemo glede na izvajalca, zvrst in album, torej po vseh parametrih, ki jih predhodno določimo v programu za glasbo. Ena bolj priročnih možnosti je možnost ustvarjanja različnih seznamov skladb. Ob povezavi s slušalkami med vadbo ura vsa obvestila in dosežke (krogi, kalorije, meja srčnega utripa in podobno) predvaja preko slušalk.

Ne le DJ, ampak tudi tekač, plavalec, kolesar, pohodnik …

In ko smo že pri vadbi. Srčni utrip ura meri prek že dobro znanega optičnega merilnika Elevate, seveda pa je mogoča tudi povezava s senzorji ANT+. Forerunner 645 Music je sposoben meriti, analizirati in prikazati skoraj vse športe – od teka do smučanja, teka na smučeh, SUP-anja in končno tudi plavanja v bazenu. Tam sem ga preizkusil tudi sam. Deluje preprosto in natančno, izbrati je treba le dolžino bazena in ura sama zaznava, v kateri intervalni dolžini se nahajamo, na ekranu pa se razen tega izpisuje tudi čas posameznega intervala. Seveda je s pomikom preko gumba možno videti tudi celoten čas treninga in skupno preplavano razdaljo.

Podobni podatki so na voljo tudi pri drugih dejavnostih, še najbolj bogati pa so pri teku, hoji in kolesarjenju. Ura postreže s podatki o tempu, krogu, času teka, srčnem utripu, pretečeni razdalji, predvajani skladbi in še bi lahko našteval. Prikaz je seveda mogoče urediti tako, kot nam najbolj ustreza. Vse nastavitve je najbolj praktično urejati preko mobilne aplikacije Garmin Connect Mobile, prek katere tudi spremljamo vse rezultate. Prikazana je tudi statistika ravni stresa čez dan. Če vas bo torej šef v službi preveč priganjal, mu pokažite, kaj pravi ura. Meni je dejala, naj si v dnevu privoščim nekoliko več sprostitve.

Garmin Connect omogoča natančno analizo različnih spremenljivk, v tem primeru graf prikazuje tempo teka v odvisnosti od reliefa

Analiza lahkotnega plavalnega treninga

Prikaz glasbene knjižnice v programu Garmin Express

Značke: Trening
Specifikacije

Garmin Forerunner 645 Music

449,99 EUR

Garmin, d.o.o., www.garmin.si

Velikost ohišja: 43 × 43 × 14 mm

Širina paščka: 20 mm

Teža: 42 g

Velikost zaslona: 30,4 mm (1,2 palca)

Ločljivost zaslona: 240 × 240 slikovnih točk

Pomnilnik: 4 GB (za glasbo okoli 2 GB oziroma 500 skladb), 200 ur podatkov o dejavnostih

Avtonomija baterije: do 7 dni v načinu pametne ure, do 14 ur v načinu GPS

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ