4 vrste oreščkov, ki bi jih tekači morali uživati

4 vrste oreščkov, ki bi jih tekači morali uživati
21.01.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Oreščki niso le odličen prigrizek, ampak imajo tudi številne pozitivne učinke za zdravje.

Mandlji
Mandlji so odličen prigrizek po teku ali ko vas zgrabi lakota, saj vsebujejo veliko kalcija, magnezija in kalija, ki vsi skrbijo za bolj zdrave kosti. Obenem pa so tudi odličen vir beljakovin. Po teku pa so beljakovine v kombinaciji z ogljikovimi hidrati seveda priporočljive, saj hrana, bogata z beljakovinami pomaga pri regeneraciji mišic po vadbi. 

Pistači
Pistači vsebujejo veliko vitamina K ter tudi kalija. Prav ta je zelo pomemben mineral za tekače, saj pomaga ohranjati mišično tkivo v primernem stanju.
V primeru, da tega minerala v telesu nimamo dovolj, pa to lahko vodi v utrujenost, šibkost mišic in krče.  

Orehi
Orehi vsebujejo zelo veliko omega-3 maščobnih kislin, saj že ena pest (32g) le-teh vsebuje kar 91% dnevne priporočene količine omega-3 maščobnih kislin.
In ker telo omega-3 maščobnih kislin žal ne more proizvajati samo, je zelo pomembno, da jih pridobimo iz hrane. Omega-3 maščobne kisline sicer pripomorejo k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu in sicer s proizvodnjo naravne protivnetne sestavine, ki pripomore k temu, da se vaše telo zdravi in regenerira hitreje ter omili bolečine v mišicah po vadbi. 

Indijski oreščki
Indijski oreščki vsebujejo veliko količino magnezija - 100 gramov oreščkov ga vsebuje kar 82.5mg. Magnezij sicer ščiti pred previsokim krvnim tlakom, mišičnimi krči, bolečinami in utrujenostjo. Nenazadnje pa igra tudi ključno vlogo pri pretvarjanju hrane v energijo, kar vam omogoča, da tečete dlje.

Povzeto po: 4 nuts every runner should eat, dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ