5 vaj, ki bodo izboljšale vaš naraven način teka

5 vaj, ki bodo izboljšale vaš naraven način teka
09.03.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Naraven način teka je za mišice nog nekoliko zahtevnejši, zato je dobro, da jih z izvajanjem ustreznih vaj dodatno okrepimo.

Zakaj naraven tek?
Naraven način teka spremeni vaš tek in sicer tako, da vas spodbudi, da začnete ponovno doskakovati na sredino noge. Če boste ob tem uporabljali še tekaške copate za naraven tek, pa boste tako krepili tudi spodnje mišice nog.
Nenazadnje pa vam naraven tek pomaga tudi izboljšati fiziologijo telesa in iz vas naredi boljšega tekača, saj vam omogoči, da nogi premikate veliko bolj naravno. 

Kakšne copate potrebujete za tovrsten način teka?
Tekaški copati za naraven tek so lahki in odzivni ter vsebujejo manj blaženja in podpore, kar pa nekoliko bolj obremeni mišice in kite stopal. Prav zato morate s tekom v teh copatih začeti počasi in postopoma podaljševati razdalje, da se telo navadi na spremembo, saj bi sicer lahko prišlo do poškodb.

Ker je naraven način teka nekoliko bolj zahteven, je dobro, da dodatno okrepimo tiste mišične skupine, ki so pri njem bolj izpostavljene. To pa najlažje storimo s pomočjo vaj za raztezanja in krepitev mišič.

Raztezanje stopalnih mišic
Priporočamo vam, da naslednje raztezne vaje izvajate med ogrevanjem, in sicer:
Raztezanje stopal v sedečem položaju: Ta vaja vam bo pomagala pri preprečevanju poškodb v petnem delu stopala (na primer plantarni fasciits). Izvedete jo v sedečem položaju, stopalo pa morate držati v raztegnjenem položaju vsaj 30 sekund.Raztezanje stopal na kolenih (klečanje):
Ta vaja vam bo prav tako pomagala pri preprečevanju poškodb v petnem delu stopala. Za spremembo pa jo izvajate na kolenih, prav tako pa stopalo v raztegnjenem položaju obdržite vsaj 30 sekund.Krepitev mišic meč
Če ste raztezne vaje izvajali med ogrevanjem, vaje za krepitev mišic izvajajte po lahkotnem ogrevanju, na dan počitka ali po vroči prhi. Izvajajte pa lahko naslednje vaje:
Privzdig meč: Z izvajanjem te vaje boste okrepili mišice meč in plantarne mišice vzdolž podplata. Izvesti pa morate večje število ponovitev, in sicer med 15-50.Privzdig prstov:
Ta vaja krepi mišice pokostnice in vam pomaga razviti bolj skladno gibanje od pete pa do sprednjega dela noge. Prav tako pa jo je dobro izvajati v večjem številu ponovitev.Prijemanje s prsti:
S to vajo boste okrepili mišice pet in lokov na stopalih. Sicer je izvajanje te vaje sila preprosto – usedete se na stol in s pomočjo prstov na nogi s tal pobirate brisačo.
Vajo je seveda dobro čim večkrat ponoviti.Video: ASICS Europe/ YouTube

Povzeto po članku: Improve your natural running, ki je dostopen tukaj.
Dodaten vir: Natural running techniques, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ