7 najpogostejših napak med raztezanjem

7 najpogostejših napak med raztezanjem
09.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Nekateri tekači raztezanja nikoli ne izpustijo, spet drugi vedno, tretji so nekje vmes. A strokovnjaki svetujejo, da je raztezanje po aktivnosti priporočljivo. Ko ga izvajate, pa se izognite naslednjim napakam ...

Statičnega raztezanja ne izvajajte pred tekom
Raztezanje neogretih mišic ni priporočljivo, je pa zato priporočljivo, da mišice pred tekom dobro ogrejete, kar sicer imenujemo dinamično raztezanje. Izvajajte ga nekje med 5-10 minut, toliko, da začutite, da vam je prijetno toplo ter da vam srce začne biti hitreje.

Ne raztezajte se le pred in po teku
Če imate določene dele telesa zategnjene, le raztezanje pred in po teku morda ne bo dovolj. Raztezate se lahko, ko imate čas in možnost za to, lahko tudi zjutraj, ko vstanete in zvečer, preden greste v posteljo.

V raztegnjenem položaju ne ostanite več kot minuto
Ko se raztezate, vam v položajih ne le ni potrebno, temveč celo ni priporočljivo ostati več kot minuto, saj naj bi to negativno vplivalo na vašo zmogljivost pri teku. Namesto tega raje vsak položaj zadržite med 10-30 sekund, a ga lahko ponovite večkrat.

Raztezanje naj ne bo pretirano
Pretirano raztezanje posameznih delov telesa, pri katerem telo poskušate spraviti izven okvirov naravnih gibov in gibanja ni priporočljivo, saj lahko hitro pride do poškodb. Nenazadnje pa taki gibi tudi niso potrebni, da bi mišice dobro pretegnili.

Bolečina ne sme biti del raztezanja
Če vam raztezanje povzroča bolečino, so lahko za to krive kakšne prikrite težave, mogoče celo poškodba, zato previdno. Če opazite, da bolečina vztraja, pa seveda pomoč poiščite pri zdravniku.

Ne pričakujte, da vas bo raztezanje obvarovalo pred poškodbami
Raztezanje seveda ni zagotovilo, da se ne boste poškodovali med tekom, vsekakor pa pripomore k temu, da se boste počutili bolje in boste lažje in bolje trenirali.

Ne raztezajte delov telesa le zato, ker se zdijo zategnjeni
Na občutek zategnjenih delov telesa ni vedno potrebno raztezati, saj je za težave morda krivo kaj drugega kot zategnjenost. Včasih preobremenitev mišice med tekom, spet drugič pa težave z živčevjem ali kaj tretjega, zato previdno, da težav ne poslabšate. In če opazite, da težava vztraja, vsekakor poiščite pomoč pri zdravniku.

Povzeto: 7 mistakes every rinner makes when stretching, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ