9 načinov za lajšanje zategnjenosti v stegenskih mišicah

9 načinov za lajšanje zategnjenosti v stegenskih mišicah
07.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate težave z napetimi ali zategnjenimi stegenskimi mišicami? Poglejte, kaj lahko storite, da jih odpravite.
So vaše stegenske mišice napete in jih želite razbremeniti, sprostiti, pretegniti – skratka, storiti nekaj, da bi spet bile tiste prave, vi pa bi lahko tekli, kot je treba? Potem vam bodo naši nasveti prišli še kako prav. Kaj lahko storite, da uspešno odpravite težave pa si preberite v naslednjih vrsticah:

1. Poskusite svoje kvadricepse nežno pretegniti, s pomočjo valčka pa jim privoščite še nežno masažo.

2. Ne raztezajte stegenskih mišic stoje in sicer tako, da se dotikate prstov na nogah. To raje storite tako, da se uležete na hrbet in noge dvignete navzgor ter navzdol proti glavi.

3. Okrepite mišice trupa, še posebej trebušne mišice. Poleg klasičnih vaj, ki jih verjetno že izvajate za trebušne mišice, v svojo rutino vpeljite še t.i. ‘plank ’. Čeprav so začetki težki, smo prepričani, da boste vajo hitro osvojili. Nenazadnje je prav ta vaja tudi ena boljših za krepitev mišic trupa.

4. Okrepite mišice nog! Pri tem se lahko poslužujete tako vaj z lastno težo kot tudi naprav v fitnesu. Pazite le, da boste vaje izvajali pravilno ter da v začetku ne boste pretiravali z obremenitvijo. Za začetek nikakor ne bo odveč pomoč trenerja, ki vam bo povedal, katere vaje izvajati, koliko in tudi kako.

5. Po vsaki vadbi poskrbite za hlajenje mišic. To izvajate 15-20 minut, potem pa si nadenite kompresijske hlače ali nogavice, ki bodo še pospešile regeneracijo.

6. Menjujete vadbo! Ne osredotočajte se le na tek, ampak v svoje treninge vključite tudi drugi vadbo. Poskusite s plavanjem, hojo ali hojo po stopnicah in kolesarjenjem.

7. Masaže bodo pomagale pri sprostitvi mišic, izboljšale bodo fleksibilnost, cirkulacijo in zdravljenje ter obenem tudi izboljšale gibljivost sklepov.

8. Če bolečine ne ponehajo, če šepate ali opazite plavice, takoj obiščite zdravnika. Morda gre za resno poškodbo, ki jo je treba opredeliti in seveda sanirati.

9. Zdravnik vam bo morda predpisal fizioterapijo, s katero boste lahko odpravili težave in izboljšali morebitno šibkost mišic ali neravnovesje le-teh.

Prirejeno po: How to tackle tight hamstrings, ki je dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ