9 nasvetov za tek v hladnih dneh

9 nasvetov za tek v hladnih dneh
08.11.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Indijansko poletje se je poslovilo in počasi korakamo zimi naproti. A tečemo lahko tudi v hladnih dneh!
1. Poskrbite za motivacijo
Da bi se v hladnih dneh spravili na tek potrebujemo res dobro motivacijo. Če imate težave s tem, da se na tek sami ne morete spraviti, potem si omislite družbo. Povabite s seboj prijatelje ali se pridružite tekaški skupini. Če pa raje tečete sami, si omislite dobro nagrado, ki si jo boste privoščili po opravljenem teku. Morda je to kozarec vina, košček čokolade, masaža ali pa obisk savne.

2. Obujte se vremenu primerno 
Padavine v jesenskih in zimskih dneh dodobra namočijo zemljo, zato boste z neustrezo obutvijo kaj hitro mokri. Če lahko, si priskrbite obutev, ki je narejena iz Gore-Texa in nogavice, ki odvajajo vlago od stopal. Tako bo tek bolj prijeten.

3. Ustrezno se oblecite
V hladnih dnevih je tekaška oprema popolnoma drugačna, predvsem mora biti toplejša. Dobra pa je tudi, da ne prepušča vetra in vode. V dobro založenih športnih trgovinah boste našli podložene pajkice in zgornje dele oblačil, ki vas bodo greli, a obenem poskrbeli, da se pot ne bo zdrževal na koži. Tako vam bo prijetno toplo in tek bo potekal brez težav.

4. Naj se vas vidi
Ker se v teh dneh hitreje stemni, je verjetnost da boste tekli v temi večja. Večina športnih oblačil in obutve res da že ima všite odsevnike, a kakšen več vsekakor ne bo odveč. Dobro je tudi imeti naglavno lučko, ki bo osvetljevala pot pred vami, da boste videli, kje tečete.

5. Pred tekom se ogrejte
Še preden stopite na prosto, se ogrejte. Tecite gor in dol po stopnicah, skačite čez kolebnico ali poplesujte ob glasi. Če vam bo toplo, se vam mraz zunaj ne bo zdel tako hud.

6. Spopadite se z vetrom
Če vam preglavice dela veter, začnite tako, da tečete proti vetru, v drugem delu pa z njim. Seveda je dobro, da ste tudi oblečeni primerno za tek v vetru, saj vas bo v nasprotnem primeru zeblo. In ne pozabite na kapo in rokavice!

7. Pozabite na hitrost
V zimskih mesecih je bolj pomembno, da ohranjate kondicijo in kilometrino kot pa hitrost. Za to bo čas spomladi, ko bo vreme lepše in toplejše.

8. Po teku se hitro preoblecite
Takoj, ko zaključite s tekom, se telesna temperatura spusti, zato se po treningu čim prej preoblecite. Nato pa popijte nekaj toplega, da se ogrejete in kaj pojejte.

9. Tecite v telovadnici
Sneg, dež ali izjemno nizke temperature pač niso vedno primerne za tek, zato raje tecite na stezi v telovadnici. Lahko tudi izvajate kakšno drugo vrsto vadbo in tako krepite druge mišice, kar vam bo konec koncev pri teku prišlo še kako prav.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ