Ali obstaja idealna telesna teža za tekača?

Ali obstaja idealna telesna teža za tekača?
07.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se kdaj spraševali, če obstaja idealna teža za tekače, ki prispeva tudi k boljšim treningom in še boljšim rezultatom?
Strokovnjaki pravijo, da naj bi se idealna teža nekako ujemala z idealno težo za vašo višino. Zavedati se morate le, da se teža maščobe in teža mišic lahko malce razlikuje, kar pomeni, da ste zaradi večje količine mišic morda celo težji kot naj bi bili, če bi slepo sledili pravilom. Je pa teža pomembna tudi pri teku, saj lažji kot ste, hitreje lahko tečete. A odvečni kilogrami se na vsakem telesu porazdelijo nekoliko drugače. Pri moških je to običajno na trebuhu, pri ženskah pa na bokih, stegnih in ja, tudi na trebuščku. Malce telesne maščobe sicer ne škodi, a preveč te zna biti nevarne za zdravje.

Kakšna naj bi bila torej idealna teža za tekača? Strokovnjaki pravijo, da je to teža, pri kateri imate dovolj energija, da tečete čvrsto in zbrano. Seveda je res, da boste na elitnih tekaških prireditvah videli res vitke tekače, na običajnih tekmovanjih pa tekače vseh velikosti in oblik. A saj veste, ni vse v teži, pomembneje je, da v teku uživate! Telesna teža je ključna le, če želite biti hitri. Takrat je seveda potrebno oklestiti odvečno maščobo, a ne za ceno praznjenja osnovnih energetskih zalog telesa.

Torej, odgovora na vprašanje, ali obstaja idealna telesna teža ne poznamo. Pomembno je le, da najdete neko idealno mero sami pri sebi. Prehranjujte se zdravo, uživajte dovolj tekočine in bodite aktivni. Konec koncev je zdravje pomembnejše od rezultatov!

Povzeto po: Is there and ideal running weight, dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ