Bolečine v mišicah so tudi v glavi

Bolečine v mišicah so tudi v glavi
14.07.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave kažejo, da bolečine v mišicah po težjih treningih nimajo le fizičnega, ampak tudi psihičen izvor.

Če boste opravili malce drugačen, zahtevnejši trening od običajnega, je velika verjetnost, da boste naslednji dan čutili bolečine v mišicah. A kako močne bodo te, ni odvisno le od tega, koliko poškodb so mišice utrpele med treningom, ampak tudi, kako bolečino dojemate. To povezavo je razkrila zanimiva študija univerze Elon, ki sta jo izvedla Eric Hall in Nicole Razor. S pomočjo vprašalnika sta namreč pri petintridesetih atletih preverjala njihov odnos do dojemanja bolečine po visoko intenzivni vadbi.
Študija je to povezavo sicer raziskovala po modelu ' ', ki govori o tem, da pretirana zaskrbljenost s tem, da bi se izognili bolečini po poškodbi lahko vodi v začaran krog, ki preprečuje, da bi se vrnili k običajni aktivnosti. To pa zapozni zdravljenje in poskrbi za to, da bolečina ne pojenja. Če povzamemo – skrb za bolečino je lahko bolj obremenjujoča, kot bolečina sama. 
Sicer so atleti na vprašanja iz študije odgovarjali pred težjimi treningi, zato je bilo iz njihovih odgovorov moč sklepati, koliko bolečine so menili, da bodo občutili v naslednjih 24 - 48 urah po vadbi, kot tudi to, za kako usodno so bolečino označili in koliko se bojijo, da bi se ponovno poškodovali.
Vseeno strokovnjaki pravijo, da bolečine nikakor niso le v glavi, ampak da to, kako se na bolečino odzivamo, kaže le na to, kako le-to dojemamo.

Vir: Povzeto po članku The psychology of muscle soreness, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ