Da vam bodo dolgi teki v užitek

Da vam bodo dolgi teki v užitek
25.08.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Dolgi teki so včasih užitek, včasih pa nočna mora. Kaj storiti, da bodo večkrat prvo kot drugo? Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov ?
Dolgi teki so nuja, če želite napredovati ali uspešno preteči določeno tekmo. Gradijo vztrajnost in moč ter vas naučijo vzdržljivosti – tako fizične kot tudi mentalne.

Podaljševanje dolžine spodbuja tudi številne spremembe v telesu. Poveča se število kapilar v mišičnih vlaknih, kar omogoča, da v mišice doteka več kisika. Nadalje se poveča število in velikosti mitohondrijev, ki so aerobni vir energije vašim celicam, kar vam omogoča ohranjanje energije. Mišice se naučijo shranjevati več glikogena, kar na dolge proge ohranja čilost in preprečuje utrujenost.

Obenem so tu tudi psihološki plusi: dolgi teki izboljšajo metalno trdnost in vam pomagajo, da se znate spopadati z neprijetnostmi. Obenem pa so dolgi teki tudi za to, da se znate pripraviti na dan tekme – isprobate opremo, se naučite kdaj, kaj in koliko zaužiti in tako dalje.

Seveda dolgi teki niso lahko, a lahko si jih naredite prav prijetne. Kako? Nekaj praktičnih nasveto je tukaj …

Izklopite glasbo! Res da vas glasba lahko spodbudi k gibanju in vas zamoti, da ne mislite na utrujenost ali boleče noge. Dokazano je tudi, da poveča vzdržljivost za 10-15 odstotkov. A tek v naravi s slušalkami v ušesih je vse prej kot dobra ideja. Niste namreč pozorni na okolico pa tudi ne nase in na trening, ki ga izvajate. Če tečete v naravi se raje zazrite vase in se uskladite s svojim telesom – tako kot da bi meditirali. Uskladite dihanje, sprostite telo in ga zagrejte s tekom. Po prvih nekaj kilometrih bo steklo. Našli boste tempo, uživali v svežem zraku in zvokih narave. Kilometri bodo tekli kar sami od sebe!

Poiščite si družbo! Če so vam dolgi teki dolgočasni, si poiščite družbo. Tako boste združili prijetno s koristnim. Seveda to ne pomeni, da morate vsakič s kom teči, lahko to počnete le občasno, da si popestrite trening. Res je pa, da si boste morali najti sotekača, ki bo tekel približno tako hitro kot tečete vi. No, razen seveda, če ste se pripravljeni prilagajati.

Tek v skupini Če se radi izogibate treningov, posebej težjih, potem so tekaške skupine prave za vas. Predvidenim treningom, na katere ste se prijavili, se boste namreč težje izognili. In le zakaj bi se jim? Veliko različnih tekačev zna biti dobra družba. Ker pa so razdeljeni po željah in hitrosti, zlahka najdete prave sotekače tudi zase. Na dolgih tekih vam bo njihova družba nedvomno prišla prav, saj boste drug drugega spodbujali do cilja, v primeru, da vam na pol poti zmanjka motivacije. Seveda vam ni potrebno teči le s skupino, tečete tudi sami, po svojem terenu in ob svojih urah.

Tek v krogu? Tek v krogu oziroma po določeni trasi več kot enkrat je lahko zelo praktičen ali pa zelo dolgočasen. Praktičen zato, ker dolgi trening razbijete na več delov, lahko ga izvajate v bližini doma, in ker si nekje na poti lahko shranite hrano in pijačo. Dolgočasen pa zato, ker znova in znova gledate eno in isto pokrajino. Popestrite ga lahko tako, da isto traso odtečete v nasprotni smeri, prosite prijatelja, da se vam pridruži ali pa tek v krogu izvajate občasno ali pa sploh ne.

Prirejeno po: Four ways to enjoy long runs. Celoten članek si lahko preberete tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ