Intervalni trening za začetnike

Intervalni trening za začetnike
21.08.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Z intervalnimi treningi lahko prekinete rutino, izboljšate pripravljenost ter v krajšem času pokurite veliko več kalorij kot bi jih sicer. A kako in kje začeti?
Zakaj intervalni trening?
Eni in isti treningi enake intenzivnosti ne prinesejo nobenega napredka. Z intervalnimi treningi pa prebudite telo in ga izzovete, da ponovno začne delati. Intervalni treningi vam tudi pomagajo, da izboljšate svojo kondicijo in fizično pripravljenost. Z njimi tudi v krajšem času pokurite več kalorij, saj tovrstna vadba dobro pospeši srčni utrip, kar posledično povzroči, da je poraba kalorij večja.

Kako izvajati intervalni trening?
Intervalne treninge lahko izvajate z različnimi aktivnostmi, s hojo, tekom, kolesarjanjem in plavanjem pa tudi na eliptičnih napravah v telovadnici. Zato, da ga izvajate vam tudi ni potrebno biti pretirano fit, primeren je namreč tudi za začetnike. Izvajate pa ga lahko enkrat do dvakrat tedensko.

Intervalni trening začnite z ogrevanjem, ki ga izvajajte 5-10 minut, tako kot pred vsako vadbo. Ko ste ogreti, začnite z intervali. Predhodno pa si seveda naredite načrt vadbe. Odločite se, ali boste za povečanje intenzivnosti uporabili hitrost ali naklon/vzpon ali čas ter kako hitro boste intervale povečevali. Ne pozabite pa niti določiti čas odmora, ki si ga boste vzeli med enim in drugim intenzivnim intervalom.

Kaj pa intenzivnost?
Seveda so intervalni treningi drugačni od lahkotnih trenningov, predvsem morajo biti intenzivni. Kako boste vedeli, da je trening intenziven? Preprosto. Vaše dihanje bo globje in bolj intenzivno, srčni utrip pa se bo povečal. Vseeno se morate kljub naporu počutiti dobro. Če se počutite tako kot da boste ravnokar omedleli, z intenzivnostjo pretiravate.

Ko si po intenzivnih intervalih vzamete nekaj predvidenih minut za okrevanje, pazite da boste res pripravljeni na naslednjo serijo vaj. Če čutite, da potrebujete nekaj več časa, da se nadihate in pripravite na naslednjo vajo, to tudi storite. Zelo pomembno je namreč, da poslušate svoje telo!

Pomebno je, da so vam intervalni treningi v veselje in da vam popestrijo vadbo ter seveda prinesejo napredek.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ