Izognite se boleznim!

Izognite se boleznim!
20.01.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Čas gripe in prehladov je tu! Poglejte, kako se jim lahko izognete in nemoteno trenirate dalje.
Naj ne bodo vsi teki dolgi
Vaši treningi naj bodo razgibani in vsekakor ne vsi sestavljeni iz dolgih in počasnih tekov. Veliko bolje bo, če jih boste zamenjali z visoko intenzivnimi intervalnimi treningi. Namesto, da tako tečete uro in pol, na primer izvedite serijo osmih intervalov, kjer boste tekli z 80-85% hitrostjo po 4-5 minut z 2 minutnim časom za okrevanje, ki sledi vsakemu intervalu.
Obenem se tudi izognite hkratnemu povečanju intenzitete in količine treninga. Ko povečate dolžino, bo vaše telo potrebovalo okoli dva tedna, da se na to navadi. Šele nato lahko povečate tudi intenzivnost.

Obvladajte stres
Telo prepozna preintenzivno vadbo kot stres. Slab dan v službi ali naporen trening predstavljata telesu enako obremenitev. Prav zato morate poskrbeti, da boste ne le v dobri fizični, ampak tudi psihični kondicji. Poskusite z meditacijo, saj naj bi že 20 minut le-te znižalo nivo stresa. Ni vam je treba izvajati v enem kosu, ampak si čas zanjo lahko vzamete večkrat dnevno. Osredotočite se na dihanje – počasi vdihnite skozi eno nosnico, izdihnite skozi drugo.
Ko si vzamete dan za počitek, si privoščite sprehod, uro joge ali pilatesa. Tovrstne aktivnosti bodo kot protiutež sicer napornemu tekaškemu treningu.

Naspite se
Počitek je ključen za ohranjanje vaše zmogljivosti in seveda dobrega počutja. Po naporni vadbi spanje tudi igra ključno vlogo pri regeneraciji telesa. Raziskave pa kažejo, da pomanjkanje spanja (manj kot šest ur na noč) tudi zmanjša imunsko odpornost telesa za okoli 50%. Poskusite iti spati pa tudi vstati ob približno istem času. Okoli 30 minut pred odhodom v posteljo pa počasi začnite zmanjševati aktivnosti in se poskusite čim bolj umiriti.

Poskrbite za prehrano
Če želite dobro trenirati, morate tudi temu primerno jesti. Da bi zagotovili telesu hranila in prehranske vlaknine, vključite v svojo prehrano živila, ki delujejo protivnetno in vsebujejo veliko antioksidantov. Uživate jih lahko z večjimi obroki ali kot prigrizke. To so sadje, zelenjava, polnovredna žita, stročnice, morska hrana in zdrave maščobe (oreščki, semena, avocado, olive itd.). Poskrbite pa tudi za prigrizke pred, med in po treningi.

Kaj pa če vseeno zbolite?
Če vseeno podležete bolezni, si vzemite čas zase in se pozdravite. S treningi bi namreč svoje stanje lahko le še poslabšali. Počivajte, uživajte veliko tekočine in se prehranjujte zdravo. Če vam hrana ne gre po grlu, poskusite piščančjo juho, ki je še vedno ena najboljših domačih ‘zdravil ’.

Povzeto po Immune to it all!, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ