Kaj morate storiti teden dni pred maratonom

Kaj morate storiti teden dni pred maratonom
23.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Še teden dni nas loči od Ljubljanskega maratona. Če boste tekli pol ali kar celoten maraton, si hitro preberite, na kaj morate paziti, da bi ga lahko uspešno pretekli.

Drastično zmanjšajte treninge
Ker boste na dan D potrebovali veliko energije, morate teden dni pred maratonom treninge drastično zmanjšati. Torej, tečete sicer lahko, a bolje, da ne vsak dan in le toliko, da pretegnete noge. Prav tako ta teden izpustite vso drugo vadbo in tudi treninge za moč ter raje počivajte.

Spočite se
Teden dni pred maratonom je zelo pomembno, da se spočijete in naspite, saj bo le tako vaše telo pripravljeno na tako zahteven izziv. Priporočamo vam, da spite vsaj osem ur na noč, če lahko pa še kakšno več.

Poskrbite za uravnoteženo prehrano
V tednu pred velikim izzivom je še posebej pomembno, da jeste redno in uravnoteženo hrano, saj bo tako telo dobilo vsa hranila, ki jih potrebuje. Da boste napolnili glikogenske rezerve, pa povečajte vnos ogljikovih hidratov.

Pijte dovolj tekočine
Da bi vaše telo normalno delovalo, mora biti tudi dovolj hidrirano, zato poskrbite za zadosten vnos tekočine. Najlažje boste to storili tako, da boste pili po malem skozi ves dan.

Ne poskušajte ničesar novega
Pred tekmami ni dobro poskušati ničesar novega, zato nikar ne poskušajte nove hrane, drugačnega zajtrka pred tekmo ali celo novih tekaških copatov, saj bi se vam to lahko še kako maščevalo.

Bodite pozitivni
Na cilj vas ne bodo popeljale le noge, ampak tudi glava, zato ostanite pozitivni, vizulizirajte svoj cilj in si po potrebi najdite nekaj spodbudnih citatov, ki vam bodo pomagali skozi težje trenutke, ko boste tekli proti cilju.

Pripravite se na dan D
Zadnji teden dni pred tekmo je še pravi čas, da preučite traso teka in jo v mislih predelate. Prav tako pa je dobro, da si pogledate, kje boste za časa tekme lahko shranili svoje stvari, v katero časovno zono se boste namestili, kje se ta nahaja in tako dalje.  

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ