Kaj storiti 2 tedna pred maratonom

Kaj storiti 2 tedna pred maratonom
16.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Do Ljubljanskega maratona nas loči le še dva tedna. Če boste na njem nastopili tudi vi, si preberite, kaj vse lahko oziroma morate do takrat še postoriti.

Zmanjšajte dolžino teka
Pred tekmami na daljše razdalje, kot sta maraton in polmaraton, sta dva tedna pred dnevom D obdobje, ko morate dolžino teka že kar konkretno zmanjšati. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi skupno število kilometrov, ki jih pretečete na teden zmanjšali za polovico ali vsaj za dve tretjini.

Intenzivnost naj bo manjša
Dva tedna pred (pol)maratonom je tudi priporočljivo, da zmanjšate intenzivnost tempa in začnete teči nekoliko počasneje. Da ne bi popolnoma izgubili forme, pa trening z načrtovanim tempom vseeno opravite vsaj enkrat tedensko.

Začnite se psihično pripravljati na dan D
Če boste psihično dobro pripravljeni na dan D, boste zagotovo lažje in bolje tekli. Obnovite zastavljene cilje in želje, ki naj bodo realni in v skladu z vašo pripravljenostjo. Predvsem pa bodite pozitivni in prepričani, da zmorete priti v cilj, pa četudi boste morali kakšen kilometer prehoditi ali pa bo to trajalo dlje, kot ste si zastavili.

Uživajte uravnoteženo prehrano in pijte dovolj tekočine
Ker s treningi porabite veliko kalorij, morate tudi veliko jesti, a jejte pametno, saj vaše telo potrebuje kvalitetna hranila, da bi lahko delovalo in se regeneriralo. Zato uživajte polnovredna živila, kvalitetne beljakovine ter tudi veliko sadja in zelenjave. Ne pozabite pa niti na zadosten vnos tekočine, saj je za dobro delovanje telesa potrebna tudi ustrezna hidriranost.

Bodite pozitivni
Ne glede na to, kaj se bo na dan D zgodilo, morate biti pozitivni in prepričani v to, da vam bo uspelo priti skozi ciljno črto. Zato si zadajte nekaj pozitivnih manter, ki jih pridno ponavljajte tako pred kot tudi na dan D in med samim tekom. 

Značke: Prehrana, Trening, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ