Kako brez teka postati še hitrejši?

Kako brez teka postati še hitrejši?
10.08.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite teči še hitreje, a preprosto ne veste več, kako bi to dosegli? Morda vam naši nasveti pridejo prav ...

Izberite si lažje tekaške copate
Lažji kot je copat, hitrejši boste! No, vsaj tako pravijo znanstveniki, ki so ugotovili, da če zmanjšate težo copata za 100g, bi morali za vsaj en odstetek izboljšati tudi svoj performans. Morda se to ne zdi veliko, če tečete na kratke proge, a na dolge je učinek viden. Vprašanje pa je, ali vam bodo tovrstni copati ustrezali. Če vam ne, ste lahko ne bolj, ampak žal manj učinkoviti.

Dobro se ogrejte
Tudi ogrevanje veliko pripomore k temu, da dobro in hitro tečete, saj so ogrete mišice bolj fleksibilne in odzivne. Zato vam priporočamo, da pred začetkom treninga vsaj 10 minut posvetite ogrevanju, pomagajte pa si z dinamičnim ogrevanjem in ne s klasičnim raztezanjem, ki je priporočljivo po teku.

Izgubite odvečne kilograme
Žal vam ne moremo zaupati, katero številko morate na tehtnici doseči, da bi tekli hitreje. Vsak tekač ima optimalno težo pri kateri lahko najbolje in tudi najhitreje teče, katera je vaša, pa boste morali ugotoviti sami. Vsekakor pa vas prevelika količina odvečnih kilogramov upočasni, a če se že nameravate lotiti diete, vsekakor pazite, da se je boste lotili po pameti.

Poskusite pliometrične vaje
Pliometrične vaje ali vaje za eksplozivnost, so vaje pri katerih izvajate poskoke, počepe in drugo ter tako znatno izboljšate hitrost in vzdržljivost. Sicer pa jih lahko izvajate sami, še bolje pa je, če vam vsaj na začetku pri tem pomaga trener ter vam sestavi ustrezen trening.

Mogoče potrebujete počitek?
Vaša hitrost je morda okrnjena tudi za to, ker ste tako intenzivno trenirali, da ste se pretrenirali, kar pomeni, da je vaše telo utrujeno in ne zmore več niti običajnih naporov, kaj šele presežkov. Kaj storiti? Vzemite si nekaj časa za počitek in s treningi nadaljujete šele, ko bost spet začutili željo po njih. Spočiti boste zagoto lahko tekli tako hitro, kot si boste zaželeli.

Prirejeno po: 6 Ways to Become a Faster Runner (Without Running), ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ