Kako omiliti zapoznele bolečine v mišicah, ki se pojavijo po večjih naporih

Kako omiliti zapoznele bolečine v mišicah, ki se pojavijo po večjih naporih
31.07.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Po napornih treningih, sploh, če ti trajajo daljše obdobje, bolečine v mišicah in utrujenost niso nič nenavadnega in to ne glede na to kako izkušen tekač ste. A kako jih omiliti?

Se vam je že zgodilo, da ste se dan po zahtevnem treningu zbudili otrdeli in v bolečinah? Potem ste se srečali s tako imenovanimi zapoznelimi bolečinami v mišicah. To je reakcija telesa na pretiran napor, ki povzroči, da se mišično tkivo zakrči in je tudi zelo boleče, zato je vadba praktično nemogoča. Kako te tekaže omiliti? Obstaja nekaj načinov za to ...

Poslušajte svoje telo
Najbolje, kar lahko storite, ko vas vse boli je, da poslušate svoje telo in mu privoščite kar to potrebuje. V tem primeru bo to počitek, odveč pa ne bo niti kaka sproščujoča masaža, s katero boste sprostili zategnjene in razbolene mišice.

Ogrejte se
Ogrevanje je zelo pomembno, saj pripravi telo na aktivnost, z njim pa tudi zmanjšate možnosti za poškodbe. Sicer pa se pri ogrevanju izognite raztezanju, saj raztezate neogrete mišice, ki niso tako gibljive kot ogrete, kar lahko privede do poškodb. Zato si pri ogrevanju raje pomagajte z dinamičnim ogrevanjem oziroma poskoki, kolesarjenjem, hojo, plesom in drugimi aktivnostmi, s katerimi boste ogreli svoje telo.

Regeneracija
Še ena stvar, ki jo vaše telo potrebuje po zahtevnih treningih je tudi dobra regeneracija. V to spada ustrezna prehrana skozi dan ter manjši prigrizek po treningu, s katerim napolnete izpraznjene glikogenske rezerve. Obenem pa tudi pomagate tkivu, da se regenerira, mišicam pa da se zgradijo.

Sicer pa poleg prehrane vaše mišice potrebujejo tudi raztezanje, če vas bolijo pa si lahko pomagate tudi s hlajenjem. Nekateri si pri tem pomagajo z ledom, hladnimi obkladki ali pa s tem, da čez mišice polivajo res hladno vodo.

Počivajte
Mišice se bodo lažje in bolje regenerirale, če boste kdaj namesto na trening šli na sprehod, se usedli na kolo ali preprosto počivali na kavču. Ob tem pa je zelo pomembno tudi spanje, saj se med njim telo lahko dobro regenerira. Seveda pa morate za to tudi dovolj spati – vsaj 7-8 ur na noč.

Prirejeno po: Performance Health: How to Reduce Delayed Onset Muscle Soreness After a Big Race, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ