Kako se psihično pripraviti na tekme

Kako se psihično pripraviti na tekme
10.01.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Če se redno udeležujete tekem, že veste, da zna čas pred začetkom biti še kako stresen. Poglejte, kako se lahko psihično čim bolje pripravite nanj.

S pripravami začnite že veliko pred tekmo
Da bi na dan D bili popolnoma pripravljeni na izziv, ki ste si ga zastavili, začnite svoje psihične priprave že dneve ali še bolje tedne prej. Tako bo vaša glava res trdno nastavljena na uspeh in vas bo težko vreči iz tira.

Vizualizirajte si uspeh
Da bi dosegli željeni uspeh, si ga morate prvo predstavljati v mislih. Sploh je to pomembno pri zahtevnejših podvigih, kot so maratoni in ultramaratoni. Preprosto predstavljate si sebe, kako tečete, kako dobro vam gre, kako lahkotno premagujete kilometre in, nenazadnje, kako prestopite cilj.

Dihajte
Dihanje vas bo sprostilo in pregnalo napetost, zato ga lahko uporabljate vedno, ko ste pod stresom in napeti. To je lahko pred in med treningom ali pred in med tekom. Počasi in globoko vdihnite ter počasi izdihnite in vajo večkrat ponovite.

Sprostite se
Pričakovanja nas vznemirijo in povzročijo, da smo veliko bolj pod stresom, kot bi bili brez njih. Težko je reči, da jih opustite, saj jih je težko. Vsekakor pa o njih ne razmišljajte preveč. Poskusite se raje sprostiti, upajte na najboljše in mislite pozitivno.  

Uživajte v dogajanju
Ne glede na vse, je zelo pomembno, da v pripravah in tudi tekmi uživate ne glede na rezultat. Največje delo – zahtevni treningi – so za vami, pred vami je le še izziv, na katerega ste se tako dolgo pripravljali. Nanj ste dobro pripravljeni zato se sprostite in tecite s srcem.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ