Kako stanje in sedenje vplivata na krvni sladkor

Kako stanje in sedenje vplivata na krvni sladkor
20.04.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Če na vsakih trideset minut zamenjate položaj iz sedečega v stoječi in obratno, lahko to ugodno vpliva na nivo glukoze v krvi, ki se s tem zniža.
Raziskovalci so z zadnjimi raziskavami ugotovili, da ima lahko predolgo in preveč sedenja lahko negativne posledice na zdravje in to četudi sicer veliko športate. A kako se temu izogniti, če vaše delo od vas zahteva prav to? In kako dolgo je sedenje sploh še sprejemljivo? Odgovora na to zaenkrat še ne pozna nihče, a znanstveniki vse bolj posegajo tudi na to področje, saj si želijo priti zadevi do dna.

Nedavno je ena avstralskih študij, objavljena v Medicine & Science in Sports & Exercise, pod drobnogled vzela 23 pisarniških delavcev s prekomerno težo. Spremljali so jih pet dni na teden in sicer dva tedna. En teden so kar osem ur dnevno sedeli za delovno mizo in delali, drug teden pa so v osmih urah na pol ure zamenjali položaj iz sedeča v stoječi in obratno. Da bi videli, ali so kakšne razlike v nivojih inzulina, glukoze in trigliceridov, so jim večkrat vzeli kri. A edina statistično zaznana razlika v tem primeru je bila v nivojih glukoze po zaužitju testne pijače. Kar pa bi lahko pomenilo, da vam za ublažitev predolgega sedenja potemtakem ne bi bilo potrebno izvajati poskokov, hoditi ali teči. Za začetek naj bi bilo dovolj že to, da bi vsako uro trideset minut stali. A raziskovalci opozarjajo naj se ne veselimo prezgodaj. Dodatne študije bodo potrebne, da bi prišli zadevi do dna.

Povzeto po How standing up affects blood sugar, dostopen tukaj.
Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ