Kako vam lahko telo ponagaja na dan tekme

Kako vam lahko telo ponagaja na dan tekme
12.10.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Saj veste, ko že mislite, da ne more iti nič narobe, gre. Kaj in kako se s tem spopadete?

Res je, da se na treningu pripravite na vse, kar bi vas lahko doletelo na tekmi, a na to, kako vam jo lahko zagode telo, se pač ne morete. Nekaj najpogostejših stvari, ki se vam lahko zgodijo in kako jih lahko uredite pa vam izdamo v spodnjih vrsticah.

Ne morete na veliko potrebo
Pred tekmo je najbolje iti na malo in veliko potrebo, saj boste tako bolj brezskrbno tekli. A kaj, če tega ne bi mogli storiti? Privoščite si kavo, ki bo poskrbela za to, da se bo vaša prebava premaknila, obenem pa vas bo tudi poživila, da boste na tekmi še bolj živahno tekli.
Če kava ne bi učinkovala pa poskusite z raztezanjem ali lahkotnim tekom, kar bi zagotovo moralo delovati.

Zbudite se prehlajeni
Prehlad je seveda neprijeten, a če nimate vročine načeloma lahko tečete. Paziti pa boste morali na zadosten vnos tekočine, saj prehlad bolj dehidrira vaše telo. Sicer pa bo dobro, da s tekočino dobite tudi vitamine – torej kozarec pomarančnega soka bo obličen izbor, ne pozabite pa niti na kvaliteten zajtrk. Tudi ta vam bo namreč pomagal, da boste kljub prehladu dobro tekli.

Zbada vas ob strani
Zbadanje ob strani je tako neprijetno, da morate zaradi njega celo prekiniti tek. A zakaj sploh do te težave pride? Razloga za to sta dva – prvi je, da pretirano obračanje v spodnjem delu hrbtenice in nezadostna rotacija v ramenih ter v predelu prsnega koša. V primeru, da občutite zbadanje v predelu prepone (pod rebri), pa je lahko težava neustrezno dihanje. Nekajkrat počasi vdihnite, da uredite dihanje in morda boste tako celo sprostili napetost v področju trebuha.
Še en razlog, ki lahko privede do zbadanja, pa je tudi neustrezna hrana in pijača, ki je vaš prebavni trakt ne more ustrezno prebaviti. Poskusite večkrat po malem zaužiti tekočino, da se napitek ali hrana premakne iz vašega trebuha, med tekom lahko tega tudi masirate, poskusite pa tudi čim bolj počasi in globoko dihati.

Čutite, da se vam bo naredil žulj
Žulj vam lahko dodobra pokvari tek, zato je seveda dobro, da se jim izognete. A če začutite, da bi se vam lahko naredil, boste morali ukrepati. Kako? Preprosto tako, da naravnate nogavico – te so namreč tiste, ki običajno povzročajo težave. Ko se naberejo, to privede do trenja, to pa do žulja in težava je tu. Zato si raje vzemite nekaj sekund in hitro poravnajte nogavico nato pa tecite naprej.

Povzeto po: 5 ways your body betrays you on race day, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ