Kako vzljubiti tek

Kako vzljubiti tek
18.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste nedavno začeli s tekom, pa imate dneve, ko niste čisto prepričani, ali bi z njim nadaljevali, ali pa bi se raje zavalili na kavč in se vdali? Preberite si, kako tek vzljubiti in v njem tudi vztrajati.

Začnite na začetku
Tek ni najlažji šport, če z njim šele začenjate, zato se ga morate lotiti počasi in po pameti. Za začetek ga lahko izmenjujete s hojo ali tecite med vadbo z utežmi, saj bo to popestrilo trening in pospešilo kurjenje maščob. Kombinirate pa ga lahko tudi z drugimi vrstami vadbe, in sicer tako, da en dan tečete, drug dan kolesarite, tretji plavate, spet tečete, dvigujete uteži in tako dalje.

Ne pretiravajte
Nekateri začetniki so nad tekom tako navdušeni, da tečejo vsak dan in vedno več. Redko pa telo tak napor zdrži, zato pride do izčrpanosti in poškodb, ki bodo vašo motivacijo za tek le okrnile ali pa vas popolnoma odvrnile od njega. Zato trenirajte po pameti in v skladu s svojimi sposobnostmi.

Privoščite si počitek
Tek je stres in napor za telo, zato morate poskrbeti tudi za počitek. Ta je lahko tudi aktiven, kar pomeni, da izvajate kakšno drugo vrsto vadbe ali pa vadba preprosto manj intenzivna. Vsekakor pa ne bo odveč če boste kakšen dan preprosto počivali, torej ležali na kavču in prebrali kakšno dobro knjigo ali preprosto spali.

Najdite si motivacijo
Če ne veste, zakaj sploh tečete, verjetno ne boste dolgo tekli, saj se vam bo zdelo nesmiselno. Če imate za tek nek razlog – ali je to za to, da boste bolj zdravi, da se boste počutili bolje, bili bolj fit, izgubili odvečne kilograme in še kaj, potem se vam ne bo težko pognati v dir.

Bodite potrpežljivi
Čez noč ne boste mogli preteči maratona, kaj šele nekaj kilometrov, zato boste pač morali biti potrpežljivi. A to se vam bo obrestovalo, saj boste v nekaj tednih ali mesecih zagotovo prišli do željenega cilja.

Vadba krepi zdravje in izboljšuje počutje
Vadba je nenazadnje dobra tudi za vaše zdravje, saj krepi vaše telo, obenem pa izboljšuje tudi vaše počutje. Slabo voljo ali glavobol lahko kaj hitro preženete s tekom. Ne verjamete? Poskusite.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ