Kakšna je razlika med glukozo, fruktozo in maltodekstrinom v energijskih gelih

Kakšna je razlika med glukozo, fruktozo in maltodekstrinom v energijskih gelih
11.03.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Če boste poznali razliko med njimi, boste bolje vedeli, katere energijske gele izbrati za lažje premagovanje zahtevnih tekaških preizkušenj.

Glukoza vs fruktoza
Ali veste, kaj glukoza in fruktoza sploh sta? Pa ju prvo predstavimo. Tako glukoza kot fruktoza (ali sadni sladkor) sta enostavna sladkorja, ki imata večjo koncentracijo kot dolgo verižne molekule (na primer maltodekstrin). A nekateri geli, ki jih uživamo za izboljšanje vzdržljivosti, so običajno sestavljeni prav iz teh dveh preprostih sladkorjev - fruktoze in glukoze. Kar je idealno za izotoničen napitek, saj zanj potrebujemo le večjo količino vode in seveda enostavne sladkorje. A prav slednji so pogosteje krivi za številne želodčne težave, saj se iz tega praznijo veliko počasneje, ker se tam zadržuje tudi voda.
Nenazadnje pa se s preprostimi sladkorji hranijo tudi trebušne bakterije, kar lahko vodi v napenjanje in pline.

Kaj se zgodi, ko se v proces vključi maltodekstrin?
Seveda so tu tudi energijski geli, ki vsebujejo maltodekstrin, kompleksen ogljikov hidrat, ki je lahko prebavljiv in se tudi hitro absorbira. To pomeni, da boste hitreje dobili energijo za nadaljne napore, izognili pa se boste želodčnim težavam.

Kako izbrati pravi energijski gel za svoje potrebe?
V tem primeru je dobro v ozir vzeti predvsem to, za kaj ga potrebujete oziroma kako dolg izziv je pred vami. Strokovnjaki za športne aktivnosti, ki bodo trajale dlje časa, na primer priporočajo naj izbiramo gele, ki se ponašajo s kombinacijo 2:1 – torej dva dela maltodekstrina in en del fruktoze, ki ima tudi nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se bo energije iz nje sproščala počasi.

Sicer pa je vsako telo drugačno, zato strokovnjaki priporočajo, da preizkusite več različnih energijskih gelov, da boste res našli takega, ki vam bo ustrezal. A vsekakor to počnite na treningih, da boste videli, kako se bo telo na njih odzvalo.

Povzeto po: Carb Conundrum – Understanding glucose and fructose vs SiS maltodextrin. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Dodatni viri:
Fruktoza: sl.wikipedia.org/wiki/Fruktoz a
Glukoza: sl.wikipedia.org/wiki/Glukoza
Maltodekstrin: en.wikipedia.org/wiki/Maltode xtrin

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ