Kateri del dneva je najprimernejši za trening?

Kateri del dneva je najprimernejši za trening?
05.06.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Jutro, dan ali večer? Odgovor je preprost: čas ni pomemben, pomembno je, da s treningom opravite. Poglejte, kako boste to najlažje tudi naredili.
Zjutraj: V jutranjih urah sta temperatura in srčni utrip najnižja. Če ste prejšnji dan preskočili večerjo ali jedli preproste ogljikove hidrate, potem verjetno zalog za uspešen trening nimate. Še bolj verjetno pa je, da se vam tudi ne bo dalo vstati, saj ne boste imeli energije za to. Če niste spali vsaj osem ur, še toliko manj. Kaj torej narediti, da se omenjenim težavam izognete? Za jutranji tek se pripravite že zvečer. Zaužijte kompleksne ogljikove hidrate (ovseni kosmiči, leča, brokoli itd.), zatemnite prostor, v katerem spite ter si alarm postavite na drugi konec sobe, da boste morali vstati, da bi ga izključili. Ko boste vstali, razsvetlite sobo in se počasi oblecite. Svetloba bo vašim možganom dala znak, da je čas, da se zbudite. Preostane vam le še skodelica kave in kakšen sadež za energijo in že se lahko odpravite na trening.
Med dnevom: V tem času je vaše telo najbolj budno in pozorno. In čeprav ste verjetno zatopljeni v delo, je dobro, da si privoščite malce oddiha in se naužijete svežega zraka. Naj vam tudi lakota ne bo izgovor, da bi ne odšli na tek. Da bo prehod lažji, si že vnaprej določite uro zanj - tako kot sestanek. Kosilo pa si razdelite na dva dela – prvi del zaužijte uro pred vadbo, drugi del po njej. In ne živcirajte se, če dela še niste zaključili pred vadbo – dokazano je namreč, da vadba spodbuja produktivnost!
Popoldne ali zvečer: Verjetno ste v tem času že fizično in psihično utrujeni, saj je dopamin, kemikalija v možganih, ki vas ohranja budne in energične, na nizki ravni tako kot tudi krvni sladkor. Kako si pomagati? Hoja ali tek bosta spodbudila vaš srčni utrip in živčni sistem, zato se boste razbudili in bili bolj osredotočeni. Torej, ko zaključite službo, se preoblecite v športna oblačila in se odpravite v naravo ali v telovadnico. Da boste imeli dovolj energije pa si pred začetkom privoščite prigrizek v obliki banane, energijske ploščice, itd. Če potrebujete dodatno spodbudo pa naj se vam pri treningu pridružijo prijatelji, saj se je tako težje izogniti vadbi, ko veste, da nekdo računa na vas.

Prirejeno po: What time of day to workout, ki je dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ