Kava za zdravje in dober trening?

Kava za zdravje in dober trening?
07.06.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Skodelica kave vas ne bo le prijetno poživila, ampak tudi izboljšala vaš trening! Preberite si, kako ...
Vse več raziskav pravi, da ima kava ugoden učinek tako na zdravje kot tudi na perfomans med treningom. Nekaj dejstev smo zbrali tudi mi in vam jih predstavljamo v naslednjih vrsticah.

Za večjo vzdržljivost in jasne misli

Raziskave so pokazale, da uživanje kofeina pred in med aktivnostjo izboljša vzdržljivost ter omogoči jasne misli in hitrejše odločanje. Le to vam lahko pride še kako prav na vzdržljivostnih in adrenalinskih tekmah, kjer je lahko hitro odločanje o naslednjem koraku ključnega pomena. 

Poveča hitrost
Skodelica kave pred naslednjim treningom bo tudi izboljšala hitrost vašega teka! Stimulansi v kavi namreč izboljšajo reakcijski čas in hitrost pri teku. A kdaj jo zaužiti, da bo učinek največji? Raziskave pravijo, da kakšno uro pred začetkom aktivnosti.

Izboljša in pospeši regeneracijo
Atleti vedo, da morajo takoj po treningu zaužiti obrok, bogat z ogljikovimi hidrati, da ponovno napolnijo glikogenske rezerve. Nedavne študije pa so privedle do ugotovitve, da naj bi kofein lahko še izboljšal regeneracijo. Pri zaužitju pijače oz obroka z vsebnostjo kofeina, naj bi se glikogenske rezerve namreč napolnile za kar 66% več kot, če so zaužili pijačo oz obrok le z ogljikovimi hidrati.

Kava ne povzroča dehidracije
Kava naj bi povzročala dehidracijo, a zadnje študije pravijo, da lahko zaužijete do 550miligramov kofeina (okrog 5 skodelic kave) brez, da bi to vplivalo na raven hidriranosti vašega telesa. Kar pomeni, da lahko zaužijete kar nekaj športnih napitkov ali gelov obogatenih s kofeinom med aktivnostjo, brez strahu pred dehidracijo. 

Več informacij o pozitivnih učinkih kave najdete tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ