Krožen trening za boljše rezultate

Krožen trening za boljše rezultate
04.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Treniranje različnih športov vam lahko pomaga izboljšati fizično pripravljenost in rezultate.
Včasih je dobro tek zamenjati s kakšnim drugim športom, saj tako trenirate tudi druge mišice v telesu. Prav to pa pomaga okrepiti celotno telo, zato je vaša zmogljivost večja, možnost za poškodbe pa manjša. Tek lahko nadomestite s katerim koli drugim športom, saj vam bo vsak od njih vam bo na drug način pomagal pri doseganju vaših ciljev. 

Tek v bazenu za naporne treninge
Za to, da bi pretekli maraton boste potrebovali zahtevne treninge. Tek v vodi vam lahko pomaga pri tem. Tovrstna vadba namreč najbolje oponaša tek in pri njem tudi delujejo iste mišice kot pri teku, vendar brez običajnega pritiska. Poskrbeti morate le za to, da bo tudi med tekom v vodi vaš srčni utrip popešen. Tako bo tovrstna vadba ustrezen nadometek za tek na suhem.

Dviganje uteži za izboljšanje časa teka
Za dosego tega cilja so še vedno najboljši sprinti, a tudi dviganje uteži lahko prispeva k izboljšanju rezultata. Vaje za moč namreč izboljšajo oziroma okrepijo mišice nog, kar prispeva k hitrejšemu teku. Da bi dosegli željeni učinek morate poseči po težjih utežeh, a to šele, ko se navadite na lažje, saj se boste le tako izognili poškodbam.

Veslanje za vzdržljivost
Da bi zadnje kilometre na tekmi zaključili kar se da dobro in hitro, morate trenirati na vzdržljivosti. Utrujenost je namreč tista, ki vas obremeni in povzroči, da drža telesa ni več ustrezna. Zato je vaše telo proti koncu vse bolj sključeno, dihanje pa plitko. Da temu ne bi bilo tako, si lahko pomagate s tem, da večkrat uporabite naprav za vesljanje. Tako boste ne le pospešili srčni utrip, ampak tudi okrepili noge, trup, hrbet in roke – prav tej deli telesa so namreč pri tekačih najbolj oslabljeni. Ko jih boste natrenirali pa vam bodo pomagali pri ohranjanju ustrezne drže.

Kolesarjenje po hribovitih področjih
Kolesarjenje pomaga pri temu, da so vaše mišice nog in zadnjice bolj vzdržljive in tudi močnejše. Tako bo tekaški vzpon v hrib tudi veliko lažji. Seveda boste za dosego tovrstnih učinkov morali zapeljati v hrbi in poskrbeti za kar se da hitro pedaliranje. Druga možnost pa je tudi obiskovanje spinninga, ki vam ravno tako lahko pomaga pri doseganju boljših rezultatov.

Joga za večjo gibljivost
Četudi lahko tečete na dolge proge in hitro, še vedno ni nujno, da je vaše telo tudi dovolj gibljivo. Prav gibljivost pa je za tekače celo pomembna, saj se tako tekočina ustrezno prenaša čez celotno telo. Otrdelost v kolkih lahko skrajša korak in vas omeji v hitrosti, prav tako lahko otrdelost v mišicah spremeni doskok, kar lahko vodi v poškodbo. Prav zato se tekačem priporoča, da se ukvarjajo z jogo, ki poskrbi za to, da se mišice primerno raztegnejo, vaše telo pa tako sčasoma postane bolj gibljivo.

Povzeto po: Jump in to Cross Training. Celoten članek si lahko preberete tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ