Napake, ki jih pri maratonskem treningu ne bi smeli delati

Napake, ki jih pri maratonskem treningu ne bi smeli delati
30.11.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Če si želite preteči maraton, se raje izognite naslednjim napakam.

Ne tečete dolgih tekov
Dolgi tek je najpomembnejši del treninga, s katerim se pripravite na tekmo. Pomaga vam namreč izgraditi aerobno in mišično vzdržljivost, s tem, ko izboljšuje učinkovitost in ustvarja več mitohondrijev* v mišicah. (*energijski faktorji vaših celic). Če torej dolgih tekov ne izvajate, ali to počnete le občasno, boste seveda na tekmi imeli težave. Strokovnjaki zato priporočajo, da jih izvajate tedensko, če trenirate za maraton pa naj bi razdaljo 3-4 mesece pred tekmo vsake 2-3 tedne počasi podaljševali tja do 32 km. Le tako boste namreč na dan D pripravljeni na zahtevnih 42 km.

Premalo časa, preveč treningov
Veliko tekačev misli, da se bo na maraton lahko pripravilo v 10-12 tednih, a to je preprosto premalo časa za tako zahteven podvig. Na maratonski tek se namreč lahko najbolje pripravite v 16-20 tednih, razen v primeru, ko že imate izjemno dobro podlago in na dolgem teku brez težav pretečete 24-25km. Pa tudi sicer se lahko treninga za maraton lotite v primeru, ko brez težav pretečete med 16-19km. Tako boste namreč brez težav teke še podaljševali do primerne razdalje in se izognili poškodbam.

Med tekom ne uživate prigrizkov
Vaše telo ne morete shraniti dovolj energije za celotnih 42km, zato mu jih boste morali dovajati med tekom. Seveda pa boste morali energijske zaloge napolniti tudi tako, da boste dva do tri dni pred dnevom D uživali hrano z večjo vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so, na primer krompir, polnovreden riž, sladek krompir itd. Med samim tekom pa pazite, da boste zaužili okoli 45-60g ogljikovih hidratov na uro. Ker je med tekom težko jesti, že na treningu preizkusite, kaj vam ustreza – tekočja 'hrana ' ali prava hrana ter seveda katera hrana.

Povzeto/ prirejeno po članku Are you making these marathon training mistakes?, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ