Obrabljen hrustanec na kolenih

Obrabljen hrustanec na kolenih
14.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Zdravnik je ugotovil, da imam na kolenih obrabljen hrustanec. Star sem 32 let. Ali je tek zame še varna športna aktivnost oziroma kako naj svojo tekaško vadbo priredim, da ne bo prišlo do poslabšanja?

uploaded
Odgovarja Urban Praprotnik, prof. šp. vzg.

Urbani tekač, tovariš – tekaški prijatelj, radovednež. Zanima ga vse, kar ga  zadeva. Torej, težko reče, da ga kaj ne zanima, glede na to, da ga na takšen  in drugačen način zadeva skoraj vse, kar se dogaja na tem svetu. Ne gleda  televizije, ker mu internet, knjige in pogovori v živo omogočajo veliko boljši  program.

Osebno se zaradi obrabe hrustanca v kolenih nikakor ne bi takoj odpovedal teku. Še zlasti ne, če nisem poskusil izpopolniti tehnike teka in okrepiti mišic, ki skrbijo za večjo stabilnost. Splošno res velja prepričanje, da pri teku zelo obremenjujemo kolena.

A to drži le ob predpostavki, da tečemo na trd način. Torej na način, da udarjamo ob tla najprej s peto in je pri tem noga glede na trup preveč spredaj. Pri tem zaradi udarca s peto ob tla stopalo skoraj ne oblaži dotika. Sile dotika s tlemi se iz pete prenašajo po golenici do kolena. Zato se koleno hitro in zelo pokrči. Pri tem se pritisk pogačice na spodnje ležečo stegnenico zelo poveča. To seveda ni dobro za hrustanec.

Če pa stopimo na tla najprej na prednji del stopala, z rahlo pokrčenim vendar stabilnim kolenom, tako da je noga postavljena le rahlo pred linijo trupa in se nam koleno pri krčenju ne nagiba navznoter, je hrustanec kolena bistveno manj obremenjen. Kot sem že omenil, je smiselno dobro okrepiti mišice, ki neposredno ali posredno vplivajo na to, da koleno ne kleca.

To so predvsem prednje stegenske mišice in mišice odmikalke nog. Dodatno lahko zmanjšamo obremenitve na koleno s tem, da se izogibamo teku navzdol. Dolžino tekov pa prilagodimo dobremu občutku. Ob hudi utrujenosti se namreč pogosto poruši tehnika teka.

 


Imate vprašanje za naše strokovnjake?
Pošljite nam elektronsko pošto na
info@tekac.si

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ