Oreščki - zdrav prigrizek

Oreščki - zdrav prigrizek
10.11.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Res da imajo veliko vsebnost maščob, a so veliko bolj zdravi kot si morda mislite.
Orehi, mandlji in drugi oreščki so ne le okusni, ampak tudi polni vitaminov, mineralov in antioksidantov. Obenem pa so dobri tudi za srce in vse zagrizene tekače.

Študija, ki jo je izvedla FDA (Food and Drug Administration) v ZDA, kaže na to, da naj bi dnevno uživanje (ene pesti) oreščkov zmanjšalo možnost za bolezni srca. To pa zato, ker je velika večina maščobe v oreščkih mononenasičenih in polinenasičenih, kar naj bi zmanševalo nivo slabega holesterola. Obenem so te maščobe dobre tudi za tekače, saj imajo protivnetni učinek na telo in prispevajo k obnovi mišičnega tkiva oziroma manjših poškodb v mišicah.

Seveda se tudi oreščki med seboj razlikujejo. Le šest je tistih, ki jih je najbolj priporočljivo uživati. Opozoriti pa moramo na to, da je potrebno izbirati take, ki ne vsebujejo dodatkov kot so soli ali olja.

Orehi
Orehi so zelo bogati z rastlinskim virom omega-3 maščobnih kislin imenovanih alfa-linolenska kislina. Ta vrsta maščobnih kislin sicer ni tako učinkovita kot tista, ki jo najdemo v ribah. Vseeno pa prispeva k zmanjšanju vnetnih procesov, ki lahko poškodujejo arterije, obenem pa tudi ščiti kosti. Študije so tudi pokazale, da lahko uživanje orehov prispeva k povečanju nivoja dobrega holesterola in obenem zmanjšuje slab holesterol.
Kako jih uživati: Orehovo olje lahko uporabite za solate ali si naredite pesto omako iz orehov. Nenazadnje jih lahko strte posujete tudi po solati ali jih zaužijete kot prigrizek skupaj s kakšnim sadežem.

Mandlji
Nedavne študije so pokazale, da vlaknine v mandljih preprečijo prebavavljanje nekaterih maščobom in njihovo absorbcijo. Udeleženci v študijah naj bi se tako po uživanju mandljev počutili site, zato so čez dan jedli manj. Mandlji tudi zagotavljajo kar 35% priporočene zaužite dnevne vrednosti vitamina E in so močan antioksidant, ki prispeva k zaščiti pred raznimi boleznimi kot je, na primer, Alzheimerjeva bolezen.
Kako jih uživati: Mandlje lahko dodate zjutraj h kosmičem ali v jogurt. Primešate jih lahko salatam ali si privoščite mandlje oblite s temno čokolado – tako boste užili dvojno dozo antioksidantov.

Arašidi
Arašidi tehnično sicer niso oreščki, ampak stročnice, vendar spadajo v isto družino kot fižol in grah. Imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se počasi prebavljajo in pomagajo vzdrževati ustrezen nivo krvnega sladkorja. Arašidi vsebujejo tudi resveratrol, kemično sestavino, ki se nahaja tudi v rdečem vinu in ščiti pred boleznimi srca.
Kako jih uživati: Arašidovo maslo lahko namažete na kruh ali pa jih uporabite v drugih jedeh. Oreščke lahko posujete po solatah, jih dodate sladicam ali jih uživate same.

Pistači

Zeleni oreščki so polni luteina, antioksidanta, ki ga običajno lahko najdemo v temni listnati zelenjavi. Dokazano je bilo, da ščiti oči pred degeneracijo rumene pege. Ena izmed študij pa je tudi pokazala, da uživanje pistačov ugodno vpliva na nivo holesterola.
Kako jih uživati:
Lahko jih uporabimo v sladicah, na solatah in drugih jedeh ali jih uživamo same.

Orehi pekan
Omenjeni oreščki naj bi bili eden izmed 15 najboljših virov antioksidantov, obenem pa nižajo holesterol v krvi in preprečujejo nalaganje le tega v žilah. V primerjavi z drugimi orešči, vsebujejo visok nivo fitosterolov, skupine rastlinskih kemikalij, ki prispevajo k preprečevanju kardiovaskulanih bolezni.
Kako jih uživati: Dodate jih lahko k sladicam, solatam, v kruhovo maso in še kam.

Lešniki
Lešniki imajo najvišji nivo folata, B vitamina, ki naj bi zniževal možnosti za okvare pri rojstvu. Raziskave kažejo, da naj bi, skupaj z vitamonom B, prispeval tudi k zmanjšanju možnosti za bolezni srca, raku in depresiji. Lešniki vsebujejo tudi zmeren nivo kalija, kalcija in magnezija, ki vsi prispevajo k nižanju krvnega pritiska.
Kako jih uživati: Dodajte jih k solatam, kosmičem ali drugim žitaricam.

Povzeto Po The Nut Case, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ