Posledice vpliva vročine na telo so lahko hude!

Posledice vpliva vročine na telo so lahko hude!
29.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Vročina lahko telo zelo izčrpa ter povzroči ne le dehidracijo, ampak v najhujših primerih tudi vročinsko kap.
Vadba v vročem vremenu prisli telo v pospešeno delovanje, kar lahko povzroči tudi številne negativne posledice. Kaj storiti, če pride do tega oziroma, še bolje, kako jih preprečiti? To izveste v naslednjih vrsticah …

Vročinski krči
Utrujene mišice, pomanjkanje natrija in tekočine med dlje trajajočimi in visokointenzivni treningi vas lahko privedejo do vročinskih krčev. Le-tej povzročajo boleče krče in trzanje po celem telesu. Kaj storiti? Počivajte, raztegnite prizadete dele telesa, takoj zaužijte tekočino ter izgubljene soli (oziroma elektrolite in minerale).
Kako jih preprečiti? Ne trenirajte v največji vročini, ampak raje zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Najbolje pa če vadbo preselite v klimatizirane prostore. In ne pozabite na tekočino!

Omedlevica
V vročini se nam lahko zgodi, da omledlimo. To se zgodi, ko pride do nenadnega zastoja krvnega obtoka, ki prekine dotok krvi v možgane. Znaki, ki nas opozarjajo na omedlevico so omotica, šibkost, znižan srčni utrip in slabost.
Kaj storiti? Umaknite se v senco, spremljajte svoje počutje, uležite se in dvignite noge ter takoj zaužijte tekočino.
Kako jo preprečiti? Na toplo vreme se morate navaditi postopoma, za kar bo telo potrebovalo okoli 10-14 dni. Če je vročina res prehuda pa je bolje vaditi v klimatiziranih prostorih.

Izčrpanost
Do izčrpanosti telesa pride zaradi dehidracije in vročine. Telesna temperatura se poviša, pritisk pade, srčni utrip se dvigne, postane nam slabo in začne nas boleti glava.
Kaj storiti? Pojdite v senco ali v ohlajen prostor, uležite se, dvignite noge in jih naslonite na steno ter pijte.
Kako jo preprečiti? Izogibajte se (intenzivnemu) treningu v vročini, raje se umaknite v aklimatizirane prostore. In ne pozabite na zadosten vnos tekočine!

Hiponatremija
Piti je seveda potrebno, a prevelike količine vode razredčijo nivo natrija v krvi. Hiponatremija se običajno pojavlja po daljših tekih in večjih vnosih tekočine. Prepoznamo jo po glavobolu, neorientiranosti, zatečenih nogah in rokah ter bruhanju.
Kaj storiti? Potrebna je takojšnja medicinska pomoč.
Kako jo preprečiti? Tako, da v telo ne vnašate prekomerne količine tekočine, ampak le toliko kot jo potrebujete. Le-to pa vsak posameznik najbolje ve sam.

Vročinska kap
Vročinsko kap povzroči visoko intenzivna in naporna vadba v vročem in vlažnem okolju. Znaki, ki nakazujejo, da bi lahko prišlo do le- te so glavobol, slabost, zmedenost, slabost in izguba ravnotežja.
Kaj storiti? Potrebna je takojšnja medicinska pomoč.
Kako jo preprečiti? Ne tecite v največji vročini, raje to storite zgodaj zjutraj ali zvečer, še bolje bo, če boste vadbo preselili v aklimatizirane prostore. Obene pa ne smete pozabiti na zadosten vnos tekočine.

Povzeto po: Runner's World, Training Guide: Summer Running Special
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ