S tekom proti 'mačku'

S tekom proti 'mačku'
27.06.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste sinoči spili kakšen kozaček preveč in menite, da vam bo jutranji tek pomagal pregnati mačka? Pomislite še enkrat ...

Če ste prejšnjo noč malce pregloboko pogledali v kozarec, zbudili pa ste se zgodaj, sicer z glavobolom, ki ga nameravate premagati s tekom, za trenutek postojte, saj tek verjetno ne bo to, kar mislite, da bo.

Res je, da nekaterim to, da se dobro preznojijo pomaga, da pridejo k sebi. Med njimi so tudi atleti svetovnega kova, kot je tekač na 800m Nick Symmonds, ki priznava, da si je po prekrokani noči s treningi vedno najlažje zbistril glavo. In kot kažejo raziskave to počne tudi veliko drugih tekačev. A žal 'mačka ' s tem, da se boste dobro prepotili, ne boste spravili iz sebe, ampak bo tako vaše telo le še bolj dehidriralo, to pa lahko privede do številnih drugih težav. Zakaj je temu tako se sprašujete? Alkohol namreč deluje kot diuretik, ki v začetku potegne vodo iz krve plazme. A bolj, kot ga boste pili, bolj boste dehidrirani. V tem primeru bo telo, zato, da bi lahko normalno delovalo, vodo potegnilo iz drugih organov. In ko pride do tega, da možgani nimajo dovolj vode, se celične membrane skrčijo, kar povzroči glavobol. Zato tudi dodatno potenje in izguba tekočine ter elektrolitov ni najboljša ideja. Nenazadnje pa tek z mačkom ni najboljša ideja tudi zato, ker ste v tem primeru bolj na udaru za poškodbe, kot so nategnjene mišice, krči, bolečine v mišicah, pojavi ša se tudi neravnovesje elektrolitov v telesu itd.

Seveda se lahko zgodi, da se po aktivnosti ne boste počutili slabše, ampak bolje. Razlog za to so številni genetski in fizični dejavniki, ki določajo presnovo alkohola, vsak posameznik pa tudi doživlja 'mačka ' nekoliko drugače.

Če občasno tudi vi radi kaj popijete in ne bi radi, da vam to naslednji dan pokvari trening, pazite, da boste zaužili dovolj vode – med pitjem in po njem. Priporočljivo pa je tudi, da vodi dodajate športne napitke z elektroliti, ki bodo pomagali vzpostaviti porušeno ravnovesje. Če ste kave vajeni, pa si lahko za dobro jutro po naporni noči in seveda pred treningom privoščite tudi to.

Povzeto po: Can running help cure your hangover?, ki je v celoti dostopen tukaj.

 

Značke: Trening, Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ