Vam primanjkuje železa?

Vam primanjkuje železa?
01.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Pomanjkanje tega ključnega minerala pri tekačih niti ni tako redek pojav, zato je dobro, da težavo hitro prepoznate in ukrepate.

S pomanjkanjem železa se najpogosteje srečajo tisti, ki se ne prehranjujejo ustrezno ali pa so iz svoje prehrane izključili določene skupine živil (vegani, vegetarijanci itd.); ženske, ki imajo močne menstruacije; posamezniki z zdravstvenimi težavami, pri katerih se železo zaradi različnih razlogov težje absorbira; posamezniki, ki pogosto uživajo protibolečinske in protivnetne tablete, ki povzročajo povečano izgubo krvi v prebavnem traktu; športniki z zahtevnimi treningi in tisti, ki trenirajo na visoki nadmorski višini ter tudi tekači in triatlonci itd.
Ker pomanjkanje železa ne vodi le v oslabljeno vzdržljivost, ampak tudi v resne zdravstvene težave, saj njegovo pomanjkanje oslabljeni imunski sistem, aerobne procese v telesu ter tudi delovanje možganov, mišic in imunskega sistema, je dobro, da težave čim prej odpravite.

In kako prepoznati pomanjkanje železa? Preprosto tako, da se boste težje spravili na trening, saj boste bolj utrujeni kot sicer. Trening pa boste tudi težje speljali, saj ne boste imeli dovolj energije zanj. Možno pa je, da boste tudi bolj zadihani ter da vas bodo po treningih pogosteje spremljale bolečine v mišicah. In manj kot bo v vašem telesu železa, slabše se boste počutili, zato vzemite že prve znake dovolj resno in obiščite zdravnika, ki bo opravil ustrezne preiskave in vam po potrebi predpisal ustrezno terapijo.

Za vnos železa lahko poskrbite tudi sami, in sicer z uživanjem živil, ki ga vsebujejo. Med živili, iz katerih telo najlažje absorbira železo, so rdeče meso, temno meso perutnine in morska hrana. Sicer se železo nahaja tudi v zelenjavi, a ga telo ne absorbira tako dobro, zato ga boste morali kombinirati z drugimi živili, ki vsebujejo vitamin C, saj ta ta poveča absorbcijo železa iz rastlinskih virov. Tako lahko, na primer združite špinačo in pomarančo ali fižol in rdeče meso itd.
Seveda pa si zadosten vnos železa lahko zagotovite tudi v obliki prehranskih dodatkov, a previdno, saj vam prevelika količina železa lahko povzroči več težav kot koristi. Zato je priporočljivo, da dodatke jemljete po navodilih farmacevta ali zdravnika, ki vam jih je predpisal.

Povzeto/ prirejeno po: Running Low: Iron deficiency anemia explained, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ