Zakaj bi se morali raztezati po teku in ne pred njim

Zakaj bi se morali raztezati po teku in ne pred njim
30.07.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Strokovnjaki nam svetujejo, da bi se po teku obvezno morali raztegniti, pred tekom pa le ogreti in nikakor ne raztegniti. Zakaj je temu tako?

Zakaj statično raztezanje ni priporočljivo pred tekom?
Ker še niste ogreti

Neogrete mišice so zategnjene, zato jih boste prvo morali ogreti, da bi jih lahko ustrezno raztegnili. To pa boste najbolje storili z dinamičnim ogrevanjem, ki mu seveda naj sledi aktivnost, po njej pa obvezno raztezanje.

Ker si lahko pretegnete mišice
Če raztegujete neogrete in zategnjene mišice, si te lahko kaj hitro pretegnete ali celo pretrgate.

Ker boste počasneje tekli
Raziskave so pokazale, da so tisti, ki so se raztezali pred zahtevno vadbo, slabše in počasneje tekli, kot tisti, ki tega niso počeli. Torej, raztezanje pred tekom na stran, obvezno pa je ogrevanje.

Kako se torej ogreti pred tekom? Če se želite pred tekom ustrezno ogreti, poskusite raje 5-10 minut hoditi ali še bolje, poskusite z dinamičnim ogrevanjem, kot so poskoki, poplesavanje, kolesarjenje na sobnem kolesu in skratka vse tiste aktivnosti, ki ogrejejo telo in vam poženejo kri po žilah.

Zakaj bi se morali raztezati po teku?
Izboljšali boste svojo gibljivost

Raztezanje po teku bo pripomoglo k temu, da bo vaše telo bolj gibljivo. Ogrete mišice je namreč lažje raztezati, kar boste hitro ugotovili, ko jih boste po teku raztezali. Vseeno pa jih ne raztezajte pretirano, saj bi se lahko poškodovali.

Bolje se boste počutili
Raztezanje po teku je tako za telo, kot tudi za vas zelo prijetno. Predvsem pa vaše mišice naslednji dan ne bodo več zategnjene ali boleče.

Značke: Trening, Na štiri oči, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ