Zakaj je prvi kilometer teka vedno najtežji?

Zakaj je prvi kilometer teka vedno najtežji?
02.08.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se kdaj spraševali, zakaj je tako težko preteči tisti prvi kilometer treninga? Tukaj so odgovori na to vprašanje

Mišice se šele ogrevajo
Prvi metri teka so vedno najtežji, ker vaše telo potrebuje čas, da preklopi iz anaerobnega na aerobno stanje. Torej, ob začetku teka še nimate dovolj kistika v telesu, da bi tekli z željenim tempom, zato tudi težje dihate in se borite s tem, da bi ohranjali hitrost. Kako to preprečiti? Z dobrim dinamičnim ogrevanjem pred tekom, ki vam bo pognalo kri po žilah.

Začeli ste prehitro
Se čudite, da vam kljub pospešku tek kar ne gre od nog in sopihate kot lokomotiva? To ni nič takega. Vaše telo v prvem kilometru lovi ritem, s katerim boste lahko tekli brez težav. Zato je včasih bolje, da začnete počasneje in nato hitrost počasi pospešujete.

Psihično še niste pri stvari
Včasih se še spravite v športno opremo in zdi se vam, da je vse v redu, vse dokler ne začnete teči. Noge so prvi kilometer težke, nato pa tek kar steče. Zakaj? Ker ta kilometer potrebujete za to, da se psihično pripravite in sprijaznite s tem, da tečete in tudi še nekaj časa boste. Hecno, a resnično.

Endorfini še nisto stekli po telesu
Endorfini poskrbi za dobro voljo v večini po opravljeni aktivnosti, pri nekaterih pa začnejo delovati kar že med samo aktivnostjo, kar jim pomaga, da z njo opravijo brez težav.

Povzeto/ prirejeno po: 4 Reasons Why The First Mile Is Always The Hardest, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ