Zato niste dovolj hidrirani!

Zato niste dovolj hidrirani!
07.06.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekočina je zelo pomemba za dobro delovanje telesa, a žal je pogosto ne zaužijemo dovolj. Katere stvari so krive za to? ...

Ne pijete dovolj vode
Če boste spili liter vode jutro pred dolgim tekom, to še ne pomeni, da bo vaše telo ustrezno in dovolj hidrirano. Da bi temu bilo tako morate vsak dan in skozi dan po malem piti, na daljših tekih morate piti tudi vmes in seveda po njih. Sicer pa je težko reči točno koliko litrov tekočine bi morali zaužiti, saj se vsak posameznik poti drugače. Zato predvsem poskrbite, da boste uživali tekočino, da bi vedeli, ali ste je zaužili dovolj, pa vam je lahko vodilo kar urin – svetlejši, kot je, bolj ste hidrirani in obratno.


Izogibate se soli
Res je pretirano uživanje soli zdravju škodljivo, a nekaj soli telo vseeno potrebuje za normalno delovanje. Prav sol oziroma natrij v njej namreč sodeluje pri uravnavanju telesne tekočine. Zato se je ne izogibajte, a vseeno z njo ne pretiravajte. Saj veste, kaj pravijo - manj je več.

Uživate le gele, ne pa tudi športnih napitkov
Gele nekateri tekači uživajo zato, da imajo dovolj energije za tek. Žal pa geli ne vsebujejo ne dovolj tekočine in tudi ne natrija, kar pomeni, da bi med aktivnostjo morali uživati tudi napitke z vsebnostjo elektrolitov in mineralov, da bi telo dobilo nazaj tisto, kar s potom zgublja.

Vaše telo ne dobi dovolj magnezija in kalija
Za tekače sta zelo pomembna minerala tudi magnezij in kalij, saj pomagata uravnavati ravnotežje tekočine v telesu ter tudi delovanje mišic. Če enega ali drugega v vašem telesu ni dovolj, pa se lahko zgodi, da vas bodo začeli mučiti mišični krči. Da se temu izognete, uživajte več živil, ki vsebujejo enega od obeh mineralov, kot so listnata zelenjava, tofu, lanena in bučna semena, mandlji, leča, banane, sladek krompir, rdeča pesa, paradižnik, pomaranče itd.

Ne poslušate svojega telesa
Že ko je telo le malce dehidrirano, vam bo to povedalo tako, da vas bo začela boleti glava. Z večjo stopnjo dehidracije pa bodo tudi znaki vse resnejši – od vse večje žeje, do mišičnih krčev, utrujenosti in celo znižanega srčnega utripa. Če začnete opažati omenjen znake, morate čim prej priti do tekočine in najbolje, da je to športni napitek. A uživajte ga počasi, po požirkih, da ne obremenite želodca s tekočino, saj bi lahko bruhali.

Prirejeno po: 5 hydration mistakes you are probably making, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ