Poškodba akuktorja

Domov > Forum > Poškodba akuktorja

Poškodba akuktorja

SORTIRAJ PO:
Unique 22.07.2016 14:58

Pozdrav vsem! 

Pred skoraj mesecem dni sem si poškodovala aduktor oz. bolečina je trenutno tam najbolj intenzivna. Začelo se je z bolečinami v dimljah, neka globoka pekoča bolečina, ampak tek ni bil zaradi tega onemogočen. En dan sem šla na tek zvečer, razteg je bil takrat bolj slab, zjutraj pa sem šla ponovno. Kar naenkrat sem začutila močno bolečino, ampak sem vseeno pretekla cca 13 km, ampak ne ravno lagodno.
Obiskala sem športnega maserja in naredila sva do sedaj nekaj terapij. Bila se tudi pri kiropraktiku. Zadeva se izboljšuje, pri hoji skorajda nisem imela težav, še dva dni nazaj, zdaj pa je aduktor spet čisto trd. Poskušala sem teči na mestu, a čutim bolečino, oslabelost mišice. Ne vem kaj naj še storim, ker se mi zdi, da se zadeva premika čisto prepočasi ali pa tega, glede na to da sem zadnjih 10 let imela na leto le nekaj dni pavze, nisem vajena.
Medtem delam druge vaje, nekako bi rada ohranila kondicijo in formo, da ne bom na maratonu in pripravah, ki prihajajo čisto izven forme.

Ima kdo kakšen pameten nasvet, izkušnjo? Mogoče sem se preprosto pretrenirala in mi je telo pokazalo naj mu dam malo miru.  

lujzh 24.07.2016 23:56

Žal Vam kaj veselega ne morem odgovoriti. Sam sem nekajkrat imel isto poškodbo adduktorjev stegna, včasih levo, drugič desno (tekač sem že 37 let). Ponavadi sem si jo povzročil z hitrimi intervali (na stadionu). Poskušal sem z masažo...
Pomagal pa je vsakič samo dovolj dolg počitek-vsaj 2 tedna brez tekaških treningov. Lahko pa medtem kolesarite, če Vam kolesarjenje ne bo sprožilo bolečine. Ko boste brez bolečin pa lahko preprečite naslednjo poškodbo z pridnim raztezanjem adduktorjev stegna takoj po teku-ne pred tekom.
Nobena metoda "pospeševanja celjenja" ne pomaga-adduktorji stegna so zelo močne mišice, poškodoba pa nastane ob prehodu mišice v tetivo, ki je žal slabo prekrvavljena in zato dolgo celi.  

uros1991 27.07.2016 09:30

Pozdravljena,

največja verjetnost je, da gre za poškodbo adduktorja! Obstaja pa tudi verjetnost, da gre za poškodbo narastišča katere druge mišice ali ostalih struktir v predeli sramne kosti. Nisem uspel razbrati, če ste že, a je vseeno prvi korak točna diagnoza, ki bo izključila resnejše težave in nakazala smer zdravljnja!

Sedaj, v akutni fazi, ko je bolečina prisotna bo potrebno s tekom malce počiti, če je pri tej aktivnosti prisotna bolečina. Vse aktivnosti, ki bolečine ne povzročajo so dovoljene in priporočljive. Od aerobnih aktivnosti bo verjetno najbolj primerno plavanje, kravl in nikakor prsno, pohodništvo, mogoče kolo, ki pa zna ravno dražiti ta predel in pa splošna vadba moči, če se jo da izvajati brez bolečine.

Nekaj več si o poškodbah tega predela lahko prebereta na www.kinvital.si/index.php/sl/ novice/109-poskodba-prepone

lp,
Uroš 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI