4. Formaraton z veliko udeležbo uspešno pod streho

4. Formaraton z veliko udeležbo uspešno pod streho
23.04.2012 AVTOR: Uroš Buh
V Tivoliju se je v soboto osem ur vila kolona nasmejanih tekačev.

V soboto se je navsezgodaj zjutraj na zelenici pri starem kotalkališču v Tivoliju začela počasi zbirati množica ljudi, ki so imeli ta dan namen teči. No, več kot samo teči! Nekateri so imeli namen teči kar osem ur v kosu – odvijal se je namreč že  4. Formaraton  v organizaciji  Jureta in Alenke Košir  ter podjetja  Timing Ljubljana.

Čeprav se je le nekaj minut po štartu z neba vsula nahvaležna ploha, pa se na srečo dan ni poznal po jutru, kot to veli pregovor. Vreme se je hitro ustalilo in kaj kmalu so izza oblakov celo začeli bezati sončni žarki. Namen Formaratona seveda ni, da bi postal kakšna ultramaratonska prireditev, temveč je na prvem mestu dobrodelni tek, kjer vsak izmed udeležencev prispeva prijavnino za dober namen – tokrat so zbrana sredstva več kot 420 tekačic in tekačev podarili otrokom obolelim za rakom, in sicer za obnovo stanovanj, v katerih živijo njihovi starši med obiskom svojih otrok v Ljubljani. Med udeleženci je bila  celo japonska hokejska reprezentanca, ki se pri nas mudi na svetovnem prvenstvu v hokeju divizije I/A. Ti bodo še posebej radodarni in bodo omenjena stanovanja opremili z avdio in video napravami. Jure Košir je bil tik pred tekom z najmlajšimi tekači zelo navdušen:  “Res sem vesel, da se je tudi letos, navkljub sprva nekoliko slabšemu vremenu, teka udeležilo tako veliko število tekačev. Vse poteka brez težav in pri takšni veliki prireditvi je to dober znak,”  je še povedal, preden se je podal na tek z Zajčki, njegova žena Alenka pa je dodala, da sta tekla tudi oba z Juretom(27km) in da je njun trud okoli organizacije z vsakim nasmehom poplačan.

Je pa pač tudi tako, da je v Sloveniji podobnih tekaških prireditev pravzaprav zelo malo – govorimo o krožnih vzdržljivostnih preizkušnjah, kamor sodita teka Sladkih 6 in pa Tek sreče, štirindvajseturna preizkušnja v Grosupljem – in je zato Formaraton tudi nekakšno neformalno tradicionalno srečanje ultramaratoncev. Letos je največ krogov(50) uspelo preteči  Borisu Ivanoviču  iz Tekaškega Foruma, katerega seštevek je na koncu pokazal 97 kilometrov, le en kilometer manj od lanskega rekorda Kranjčana  Boštjana Urankarja. Drugi je bil  Zvonko Blatnik(93km), tretji pa  Uroš Sojer(91km). Ekipno je slavila ekipa  Tekaški Forum Ultra, ki jim je skupaj uspelo preteči kar 700 kilometrov. Drugi so bili  Ngujevci 1(670km), tretja pa je bila ekipa  Spartathlon Team(463km).

Kar petnajst tekačev in še dve tekačici je v osmih urah preteklo več kot osemdeset kilometrov, medtem ko jih je šestinšestdeset preteklo več kot petdeset kilometrov, kar so zagotovo zelo zgovorni podatki za takšno rekreativno prireditev.  

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ