Kaj so elektroliti in zakaj jih potrebujete

Kaj so elektroliti in zakaj jih potrebujete
26.06.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Zaupali vam bomo, kaj so elektroliti, zakaj jih vaše telo potrebuje in ali jih res morate uživati tudi med vadbo.

Kaj so elektroliti
Elektroliti so minerali, ki se nahajajo v krvi in drugih telesnih tekočinah ter vsebujejo električni naboj + ali -. Slednja označujeta spojino, ki je po naravi ionska in ima neuravnoteženo porazdelitev elektronov, kar je rezultat kemične disociacije.

Zakaj jih potrebujete
Elektroliti sodelujejo v številnih telesnih procesih, med drugim uravnavajo količino tekočine v telesu, kislost krvi, delovanje mišic in še kaj. Ker pa se elektroliti iz telesa s potom izgubljajo, jih je potrebno nadomestiti tako s tekočino kot tudi s hrano, ki elektrolite vsebuje. Od vseh živil in tekočine elektrolitov ne vsebuje le voda.

Kateri so najpogostejši elektroliti
Kalcij – Kalcij je mineral, ki je osnovni sestavni del kosti in zob, za svoje normalno delovanje pa ga potrebujejo tudi srce, živčevje in sistem za strjevanje krvi. Sicer pa se kalcij uporablja za zdravljenje in preprečevanje osteoporoze, PMS-a, krčev v nosečnosti, visokega krvnega tlaka itd. V hrani pa ga najdete, na primer v mleku in mlečnih izdelkih, ohrovtu in brokoliju ter mineralni vodi.
Klorid – Klorid spada med najpomembnejše elektrolite v krvi, saj pomaga ohranjati ravnovesje tekočine znotraj in zunaj celic. Obenem pa tudi uravnava volumen krvi, krvni tlak in pH telesnih tekočin. Največ klorida sicer vsebuje namizna sol, sicer pa ga najdete tudi v zelenjavi, kot so paradižnik, zelena, olive in morske alge.
Magnezij – Magnezij je mineral, ki sodeluje v več kot 300 kemijskih procesih v telesu, zaradi katerih to lahko normalno in dobro deluje. Med drugim je nujen za ustrezno rast in razvoj kosti, pravilno delovanje živčevja in mišic, športnikom pa pomaga pri povečevanju količine energije in vzdržljivosti. Sicer pa se magnezij v hrani nahaja v stročnicah, polnovrednih žitih, semenih, zeleni listnati zelenjavi, oreščkih ter tudi v čokoladi in kavi.
Fosfor – Fosfor je mineral, ki je prisoten v vsaki celici v telesu, največ pa ga je v kosteh in zobeh. Sicer pa ga telo potrebuje za filtriranje odpadnih snovi v ledvicah, za rast, ohranjanje in obnovo tkiva in celic, gradnjo kosti in zob, ohranjanje srčnega utripa itd. Za športnike pa je koristen tudi za to, ker pomaga zmanjševati bolečine v mišicah po vadbi.
Fosfor sicer lahko zaužijete s hrano, saj je prisoten v večini živil, še posebej pa v tistih, ki so bogata z beljakovinami, kot so perutnina, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca, oreščki in semena ter tudi fižol.
Kalij – Kalij je pomemben predvsem za ustrezno delovanje mišic in živčevja, pripomore pa tudi k temu, da se hranila hitreje premaknejo v celice, odpadne snovi pa iz njih. Sicer pa kalij najdete predvsem v sadju in zelenjavi, kot so listnata zelenjava, grozdje, borovnice, korenje, krompir in citrusi.
Natrij – Tudi natrij je zelo pomemben za normalno delovanje telesa. Telo ga med drugim najbolj potrebuje za uravnavanje krvnega tlaka in volumna krvi ter ustrezno delovanje mišic in živčevja. Sicer pa je natrij prisoten v večini hrane, največ ga je v namizni soli, nahaja pa se tudi v mleku, rdeči pesi, zeleni in še kje.

Elektroliti in vadba
Elektrolite lahko športniki zaužijete tudi s športnimi napitki, njihova naloga pa naj bi bila stimulirati žejo in tako povečati količino zaužite tekočine ter zmanjšati dehidracijo. Mnogi pa so prepričani, da naj bi elektroliti tudi preprečili hiponatremijo in mišične krče, do katerih pride med aktivnostjo. A to ni čisto res. V primeru hiponatremije je sicer res bolje uživati športne napitke kot pa le vodo, saj boste tako zmanjšali možnost pretiranega upada natrija v telesu. A ker imajo športni napitki nižjo koncentracijo natrija kot pot, je lahko pretirano uživanje teh ravno tako problematično kot pitje prevelikih količin vode. Da bi se težavam izognili, z uživanjem tekočine ne smete pretiravati, ampak raje pijte le toliko, kot ste žejni.
Prav tako je malo dokazov, da bi za nastanek krčev bilo krivo pomanjkanje elektrolitov v telesu ali dehidracija. Krči namreč skoraj vedno nastanejo še preden se pojavi huda dehidracija ali pride do pomanjkanja elektrolitov, in sicer med zelo dolgo ali intenzivno vadbo in pri posameznikih, ki so že sicer nagnjeni k tovrstnim težavam. Res pa je, da bo uživanje tekočine in soli med daljšimi aktivnostmi vsaj zapoznilo pojav krčev pri tistih, ki so k njim nagnjeni. To je pokazala tudi študija univerze v Severni Karolini, pri kateri so ugotovili, da so ob uživanju športnega napitka športniki s tovrstnimi zmogli kar dvakrat daljši trening.

Ali elektrolite med res potrebujete tudi vi? Kot pravijo strokovnjaki vam ti in tudi drugi športni pripravki škoditi ne morejo, zato, če menite, da so vam v pomoč, jih le uživajte.

Viri:

Electrolytes, ki je dostopen tukaj.

Electrolyte, ki je dostopen tukaj.

Calcium, ki je dostopen tukaj.

Chloride, ki je dostopen tukaj.

Magnesium, ki je dostopen tukaj.

Phosphorous, ki je dostopen tukaj.

Potassium, ki je dostopen tukaj.

Sodium, ki je dostopen tukaj.


What are electrolytes good for, ki je dostopen

tukaj

.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ