45 maratonov - revija Tekac.si 46 okt-nov

45 maratonov - revija Tekac.si 46 okt-nov
14.10.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Z revijo Tekac.si sem v precej visokem tempu tekel osem let. Zdaj sem pritekel na cilj, kjer sem si zaželel novih izzivov.

Tek, pravzaprav vsaka športna aktivnost, je nekakšen simbol življenjskega vsakdana. Tudi vsakdana urednika. Vsaka revija je bila neke vrste tekma, ki se je začela s pripravami in dosegla svoj vrhunec na cilju. Bilo je naporno, a teči v družbi odličnih sotekačev, ki so pripomogli k bogati in raznoliki vsebini, ter navijačev, ki so revijo prebirali, je bilo predvsem prijetno. Kot se zgodi na vsaki tekmi, ki jo je treba izpeljati brez napak, sem se pogosto vprašal, kaj mi je tega treba. V cilju, kjer sem namesto medalje v roke dobil tiskani izvod revije, pa je bil trud poplačan in čez nekaj dni smo tudi vse napake dojemali samo še kot zabavne anekdote.

Če sem prav preštel, sem od leta 2012, vključno s pričujočo, sodeloval pri urejanju 45 številk in še sedmih posebnih izdaj. To je slabih 5000 strani vsebine. Na prvi tek sem se podal z dobrimi uredniškimi in športnimi izkušnjami, a o tem športu sem vedel le toliko, kot sem tu in tam prebral in kolikor ve povprečen rekreativec. Marsikaj sem se naučil po zaslugi kolumnistov in strokovnjakov, ki so sodelovali pri ustvarjanju revije in rasli skupaj z njo, pa tudi od intervjuvancev, ki se jih je v teh letih zvrstilo res veliko.

V teh letih je vzpon in zaton doživel minimalistični tek. Če smo nekoč poveličevali tek po sprednjem delu stopala kot edini zdrav način, v zadnjih letih bralce učimo, naj tečejo, kot jim pač ustreza. Ob tej ugotovitvi moram priznati, da tudi po vsem tem času o teku še vedno vem zelo malo in da se lahko naučim še veliko. A zgodilo se je, kar kot prekletstvo preži na vse ustvarjalce vsebin. Rutina, ki je v športu in pri delu nujna, lahko prevlada in postane obremenjujoča. Tudi za revijo, ki razveseljuje bralce samo, če jo ustvarja zagnana ekipa s svežimi idejami. Prepričan sem, da so temelji odlični, zato komaj čakam vsebinsko nadgradnjo.

Želim vam dober tek!



Kazalo


Fotolov

Obiskovanje maratonov

Intervju: Petra Vladimirov

Intervju: Gašper Bregar

Tapering

Reportaža maraton Moskva

Teci in misli: Žiga X Gombač

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ