5 visokokaloričnih, a zdravih živil

5 visokokaloričnih, a zdravih živil
18.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Paweł Kuźniar, Wikipedia

Čeprav imajo veliko kalorij, so ta živila še kako koristna za vaše zdravje, zato si jih je smiselno občasno privoščiti.

Pistači
Oreščki so prišli na slab glas zaradi velike vsebnosti maščob, pa čeprav je ta zelo kvalitetna. Skoraj 90% odstotkov maščob v pistačih prihaja iz nenasičene maščobe, obenem je to živilo med vsemi oreščki tudi najmanj kalorično in najmanj mastno ter zato primerno za prigrizek. Obenem pa je bogato tudi z beljakovinami in vlakninami, zato boste ob uživanju bolj siti in zadovoljni dlje časa. Nove raziskave pa tudi kažejo na do, da že pest oreškov dnevno, v kombinaciji s prehrano, ki vsebuje manj nasičenih maščob in holesterola, lahko zmanjšate možnost za bolezni srca.

Rozine
Nekateri ljudje na suho sadje gledajo z viška, saj vsebuje veliko kalorij in sladkorja. A rozine so v resnici dober prigrizek, saj so naravno živilo in ne vsebujejo dodanih sladkorjev. Nove raziskave pa razkrivajo, da so primerne za uživanje tudi za tiste, ki imajo diabetes tipa 2. Redno uživanje rozin v primerjavi s krekerji kaže pozitiven vpliv na nivo glukoze po obroku in sistolični krvni tlak. Pomembno je le, da pazite, da jih ne zaužijete v pretiranih količinah - dovolj sta namreč že dve čajni žlički.

Kokosova moka
Kokosova moka ima višjo kalorično vrednost kot druge moke, a ima ista količina kar 4g beljakovin in 10 gramov vlaknin. To pa pomeni, da vam bo manj dvigovala krvni sladkor kot vse druge večnamenske moke. Obenem pa bo prav zaradi večje vsebnosti beljakovin vlaknin in maščobe večji tudi občutek sitosti.

Olivno olje
Olivno olje vsebuje zdrave mononasičene maščobe in je vir antioksidantov, ki so dobri za zdravje in še posebej za srce. Obenem dodatek olivnega olja hrani pomaga pri absorbpciji določenih hranil kot so vitamin A in D. Seveda pa je potrebno paziti, da s količino ne pretiravate, saj je olivno olje vseeno res bogato s kalorijami, zato se pri količini omejite na čajno žličko.

Temna čokolada
Dobra novica za ljubitelje čokolade. Temna čokolada, ki vsebuje vsaj 70% kakava ima prav tako kar nekaj kalorij, a tudi hranila, ki so koristna za zdravje. Eno od teh so flavonoidi, ki ugodno vplivajo na krvni tlak, saj ga nižajo, obenem pa je boljši tudi holesterol. Vseeno pa je pomembno, da tako kot vsa druga kalorična živila, tudi temno čokolado uživate zmerno.

Povzeto po: 5 high calorie foods that are actually healthy, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ